Децата, които са израснали в компанията на куче, имат 24 процента по-малък риск от развиване на шизофрения, тъй като домашният любимец пренася бактерии, предпазващи от болестта.

Изданието цитира проучване на проф. Робърт Йокен от педиатричния център "Джонс Хопкинс" в град Балтимор в щата Мериленд. Учените са установили, че децата, които са имали куче преди да навършат 13 години, са били с по-малък риск от развиване на споменатото психично заболяване. Специалистите предполагат, че децата поемат микроби от четириногите, които усилват имунната им система и бактериалната им флора. Играта с шаровците ги избавя от стреса. И двата фактора са считани като причина за възникването на шизофренията, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

В проучването са взели участие 1371 души от двата пола на възраст между 18 и 65 години. От тях 396 страдали от шизофрения, 381 имали биполярно разстройство, а 594 никога не били диагностицирани с психично заболяване. Всички участници трябвало да отговорят на въпроса дали са притежавали куче или котка в първите 12 години от детството си. От проучването станало видно, че притежаването на котка в детските години нямало същия предпазващ ефект върху психичното здраве.

По думите на проф. Йокен около 840 хиляди случая на шизофрения са могли да бъдат избягнати, ако в детските си години пациентите са били в компанията на куче. Той направил изчисленията си въз основа на това, че в САЩ диагностицираните случаи на шизофрения са 3,5 милиона.

Според учения най-добър ефект има, когато около бебето се навърта куче още от самото му раждане до 3-годишната възраст.