Пет години след смъртта си Джони Холидей остава много популярен във Франция. Документалната поредица "Джони от Джони" ("Johnny par Johnny"), която от днес е достъпна в стрийминг платформата Нетфликс, проследява кариерата на тази изтъкната личност от френския шоубизнес, предаде Франс прес.

Успехи, провали, отскоци, зависимости, живот с постоянно превишена скорост: далечe от обичайните жития, документалната поредица "Джони от Джони" на Нетфликс рисува завладяващ портрет на бившия идол на младежта.

Често срещано погрешно схващане е, че Джони Холидей, починал през декември 2017 г., не е споделял кой знае какво в безбройните телевизионни интервюта, които е дал през 50-годишната си кариера. Това не е вярно.

Именно неговата откровеност придава колорит на тези пет епизода от по 35 минути, базирани на архиви, често извадени от забравата и придружени от свидетелства на ненатрапващ се глас зад кадър.

"Всеки път, когато откривахме интервю, ни поразяваше неговата откровеност. Това означава, че историята се крепи на гласа на Джони, дори ако понякога разполагахме със свидетели, за да отидем малко по-далече", обяснява Ерик Ханезо, ръководител на Black Dynamite, която продуцира документалната поредица съвместно с Universal Music France.

Резултатът е цялостен портрет на любимия рокаджия на Франция - между блестящото му представяне и тъмната му страна. "Не сме пресмятали дали да го защитим или не, той е толкова откровен в интервютата, което не пречи на съпричастността", казва Ерик Ханезо.

Последното свещено чудовище

Известното интервю на Джони за "Монд" през 1998 г. предизвиква вълнение по онова време, тъй като той говори откровено за връзката си с наркотиците. В поредицата на Нетфликс обаче изпълнителят на "Allumer le feu" разказва за ритъма, с който продължава турнето си, избягвайки да се появява на сцената с "разширени ноздри" - препратка към кокаина.

Границата между легенда и реалност става все по-ясна с всеки следващ епизод. Не, той никога не е стискал ръката на Елвис Пресли, когато е напускал сцената, както е допуснал да се вярва, установява документалният филм, режисиран от Александър Данчин и Джонатан Гало. Да, но от друга страна, Шарл Азнавур го взема под крилото си и го учи да изгражда имидж.

"Джони от Джони" завладява зрителя с драматургия, поднесена от интелигентен саундтрак. Това е достатъчно, за да привлече пуристи и други, по-специално младата публика, която ще може да разбере "романтичното измерение на последното свещено чудовище" на френския шоубизнес, обобщава Ерик Ханезо.

Живот между фенове и камери

По време на интервютата Джони съзнателно или несъзнателно отваря различни чекмеджета на своя живот. Архивните кадри се движат между певец с безумни шоута, актьор, снимал екшън и авторски филми, мегазвезда с луд начин на живот и мъж, който е наясно, когато става дума за равносметка на личния му живот.

Поредицата предоставя на зрителя възможност да осъзнае, че Джони, който казва, че винаги е бил по-щастлив в ролята си на сцената, е живял постоянно под погледа на феновете си. В крайна сметка артистът е използвал интелигентно медиите, бил е честен, но също така е попаднал в капани.