Международният музикален фестивал "Слънчев хълм" започна вечера вечерта в парк "Гермия" в Прищина, предаде специално за БТА агенция КосоваПрес.

В четвъртък гостува световноизвестната албанска певица Дуа Липа. Тя изрази гордостта си от организирането на събитието в Прищина. Преди началото му звездата каза, че няма търпение да се появи пред косовската публика. Междувременно баща ѝ Дукаджин Липа подчерта недоволството си към мястото, на което ще се проведе изявата.

Преди старта на мероприятието Дуа Липа благодари на всички за подкрепата и възможността за този фестивал, на чиято сцена ще се качат много световни артисти. Носителката на "Грами" не даде подробности за представянето си, но каза, че очаква с нетърпение да пее пред косовската публика.

"Гордея се, че съм тук и да имам възможността да участвам, цял ден бях съсредоточена само върху изпълнението, така че се надявам да ви хареса и да се забавлявате много тази вечер. Благодаря много, страхотно е да си у дома, в моята страна, това е голяма мечта... Много е хубаво чувството да дойдеш и да свириш в Прищина, няма по-добро чувство. Вече се наслаждавам на енергията, която ми давате. Така че очаквам с нетърпение да изпитам тези емоции, преди да изляза на сцената", каза тя.

Снимка: Getty Images

Бащата на Дуа - Дукаджин - оцени високо подкрепата на Косово и каза, че това е най-големият фестивал в региона с най-големите имена на съвременната музика.

Липа подчерта, че очаква повече от 25 хиляди души да вземат участие в него.

"Не знам точния брой, но в тазгодишното издание прогнозираме, че ще има някъде над 25 000 души, за съжаление имахме възможност да направим фестивал с над 40 000 души, но имаме ограничено пространство, това е най-голямото издание досега", каза той.

Той повтори, че не е доволен, че шоуто се провежда в парк "Гермия".

Снимка: Getty Images

"Не искахме да правим фестивала в "Гермия". Защото освен градския парк, това е и най-трудното място за организиране на събитие от такъв мащаб. Без помощта на полицията би било невъзможно. За всички, които искат да дойдат на фестивала, това е най-охраняваното и безопасно място в региона през следващите четири дни", каза мъжът.

Той разкритикува и политиците, като ги обвини, че не са изпълнили обещанията си.

По време на пресконференцията беше подписано споразумение между кмета на Прищина, Дуа и Дукаджин Липа за създаването на фондация "Слънчев хълм", предава БТА.

Управникът на града Перпарим Рама каза, че въпреки ограниченията за свободното движение на гражданите, столицата се е превърнала в творчески и иновативен център.

Фестивалът "Слънчев хълм" ще продължи четири дни и това е третото издание, което се провежда в Прищина.

Снимка: Getty Images