Джанис Джоплин е определяна като една от най-добрите рок звезди за своето време. Най-отличителните ѝ характеристики са гласът ѝ, който е мецо-сопрано и "наелектризиращото" присъствие.

Родена е на 19 януари 1943 г. в Тексас, в семейството на администратор и инженер. Ако беше жива, щеше да е на 80. Има по-малки брат и сестра - Майкъл и Лаура, но родителите ѝ винаги са смятали, че Джанис има нужда от най-много внимание от тримата.

В гимназията тя се сприятелява с група "отцепници", един от които имал блус албуми, които в последствие се превръщат във вдъхновение за Джанис и благодарение на тях тя решава, че иска да стане певица. Още тогава започва да пее блус и фолк с групата на училището си. Въпреки таланта ѝ, много от съучениците ѝ я тормозят през годините, като главните причини са били пълната ѝ фигура и акнето, което по принцип е съвсем нормално за всеки тийнейджър. Наричали я "прасе", "изрод" и други подобни обиди.

"Не се вписвах. Четях, рисувах, мислех. Не мразех негрите."

Снимка: Getty Images

След като завършва гимназията отива да учи в колеж, но така и не го завършва. Вестникът на кампуса пише за нея в броя от 27 юли, 1962 година статия със заглавие "Тя смее да бъде различна". Започва със следните думи:

"Ходи боса, когато ѝ се прииска, носи "Левис" в час, защото са ѝ по-удобни и носи електрическата си арфа навсякъде, така че ако ѝ дойде желанието да пее, да ѝ послужи. Името ѝ е Джанис Джоплин."

До напускането си на колежа, Джоплин е позната на всички като "момичето, което обичаше да пие". Тя решава да напусне Тексас и да замине за Сан Франциско. Оставя само една бележка на родителите си като извинение. Всъщност много ги е уважавала и никога не е искала да ги разочарова. Те винаги са я подкрепяли, но с годините смятат, че са сбъркали някъде, когато виждат по каква тъмна спирала се спуска дъщеря им.

През 1964 година записва няколко песни на касети, но всички те виждат бял свят няколко години след смъртта ѝ. По това време Джанис вече има зависимост към алкохола и наркотиците, което не се опитва да скрие.

През 1965 година родителите ѝ разбират за това и заедно с приятелите ѝ успяват да ѝ помогнат да спре наркотиците. Певицата се връща в Тексас, където ходи на терапия, а лекарят ѝ се опитва да я убеди, че не е нужно да пие и да се дрогира, за да пробие в шоубизнеса, но това не променя мнението ѝ. Самата тя споделя, че ако не пее, ще се наложи да работи нещо скучно, след което да стане майка и да се грижи за деца. Щеше да значи да живее като всички останали, а никога не е искала това.

Джоплин става част от Big Brother and the Holding Company, с които свири по нощни заведения в Сан Франциско. Опитват се да го правят и в други градове, но продадените билети са малко и финансите не стигат. Още известно време се старае да не припарва до наркотици, въпреки че борбата е трудна. Дори се разбира с тогавашния си съквартирант иглите да бъдат забранени в квартирата им. Обаче, когато един ден се прибира от репетиция, Джанис заварва негови приятели в апартамента им именно с игли за инжектиране на дрога. Това я кара да полудее, все едно е видяла Дявола и я докарва до истерия, защото ѝ носи болка дори само да ги гледа в ръцете им.

Снимка: Getty Images

С появата на първия им студиен албум Big Brother and the Holding Company успява да постигне пробив. Песните се харесват, появяват се повече ангажименти и лека полека хората започват да обръщат повече внимание на Джанис, до толкова, че това създава напрежение в групата. Следващият им албум "Cheap Thrills" включва най-известната ѝ песен, а именно кавъра на "Piece of My Heart", която стига №12 в класацията Билборд. И публиката, и критиците продължават да твърдят, че независимо дали остане в групата или продължи соло, тя ще бъде запомнена за разлика от останалите в групата.

Този съдбовен момент идва през 1968 година, когато тя най-накрая напуска групата и се опитва да създаде своя. Не ѝ се получава, но славата и расте до толкова, че дори успява да стигне Бразилия. Докато е там, не употребява наркотици. Вместо това решава да си вземе почивка от голямата сцена и да се наслади на природата в джунглата. Уви, отново се поддава на дрогата, щом се връща в САЩ.

Снимка: Getty Images

Джанис е бунтар в консервативно общество, когато дори да изпуснеш една "по-лоша дума" на сцената може да ти докара нощ в ареста. Това се случва и на нея. След скандала от концерта на Джим Морисън във Флорида, когато той показва мъжките си прелести пред хиляди хора, полицията се намесва и прекъсва концерта, за да го арестува. Малко по-късно Джанис има участие на същото място и хората първоначално се притесняват дали няма да се случи нещо подобно. Полицията иска съдействието ѝ, за да укроти викащата тълпа, но тя отказва и вместо това изсипва порой от обиди върху тях, а те я арестуват след като участието ѝ приключва, спечелвайки си нощ в ареста.

Джоплин никога не е крила аферите или връзките си. Една от най-известните е с музиканта Джим Морисън. Двамата са много популярни през 60-те, така че срещата им е неизбежна. Певицата веднага успява да го впечатли. Това, което в последствие я отблъсква, обаче, е агресията му. Колкото Джанис била весела, когато е пияна, толкова Джим бил раздразнителен и агресивен. Морисън се опитва да я спечели, но тя всеки път му отказвала, което го настървявало още повече. Следвал я навсякъде, докато тя не разбила бутилка от уиски в главата му, за да я остави намира. Дори след това мнението му за нея не се променило:

"Каква прекрасна жена! Страхотна е!"

Въпреки всичките му опити, Джанис категорично му казва "не".

Два дни преди смъртта си, Джанис Джоплин прави завещание на семейството си и отделя пари за приятелите си със заръка да организират грандиозно парти след като умре. През октомври 1970 година умира от свръхдоза хероин едва на 27 години. По този начин става част от "Клуб 27" - списък с известни музиканти, които умират на 27 години. Сред тях са имена като Джими Хендрикс, Джим Морисън, Кърт Кобейн, Ейми Уайнхаус и други.

Джанис Джоплин е поредния пример за това какво могат да причинят жестокостта и славата на един човек, който смее да бъде различен. Поема по тъмния път на зависимостите, който поглъща всеки талант и от който няма връщане назад. И въпреки това, до смъртта си младата певица не спира да се усмихва.