Още в първия миг, когато влезе посред бял ден в нюйоркското кафене "Central Perk", облечена в булчинска рокля, мокра от проливния дъжд отвън, Дженифър Анистън, която днес празнува своя 51-ви рожден ден, очарова зрителите на хитовия сериал "Приятели". С течение на времето и напредването на епизодите на ситкома, тя успя неусетно да открадне сърцата на хората, които в продължение на 10 години следяха с интерес наситения с абсурди и комични ситуации живот на шестимата главни герои.

Вижте снимки >>

Рейчъл Грийн бе катапултът, изстрелял Дженифър директно на холивудския небосклон, но харизмата ѝ е това, което и досега я държи сред ярките звезди. За 26-годишната си кариера, обаче, тя бе изградила имиджа на миловидна и приятна за окото актриса, подходяща предимно за лековати комедии за убиване на време. Само че през изминалата година тя показа, че може повече, много повече.

Всеки, който е гледал "The Morning Show", знае, че изпълнението на Анистън в продукцията на Аpple е всичко друго, но не и посредствено. С ролята си на Алекс Лийви, която ѝ осигури статуетка от наградите на Гилдията на филмовите актьори, Джен се нареди сред имената, определени за титани на малкия екран. При това напълно заслужено, защото, наблюдавайки играта ѝ, човек може единствено да стои с полуотворена уста, питайки се дали всъщност не я вижда за първи път в действие.

Изпълнението ѝ е абсолютно възхитително, убедително, изненадващо и пристрастяващо.

"Къде кри този талант досега?", е въпросът, който неминуемо започва да звучи в съзнанието на зрителя, чиито очи неизменно търсят персонажа ѝ, за да видят на какво още е способна Анистън.

Говорейки за потенциала ѝ, интересен факт е, че макар и двамата ѝ родители да са актьори, те никога не са искали тя да преследва кариера в шоубизнеса. Нещо повече, баща ѝ я е умолявал да си избере съвсем различна професия, която няма да разбие сърцето ѝ така, както безкрайните откази по прослушванията и кастингите. Всъщност, той е искал дъщеря му да стане адвокат и дори е ограничавал времето ѝ пред телевизора, докато тя е била все още дете. Любовта на Дженифър към театъра обаче надделява и въпреки молбите на родителите си, тя решава да се изявява пред камера, надявайки се да пробие и да опровергае притесненията им.

Знаейки, че славата е трудно достижима, Анистън далеч не бездейства, чакайки популярността да я застигне. Още на 19 години започва да работи като куриер на колело в Голямата ябълка, което определя за най-трудното си начинание. Признава, че по принцип е некоординирана и непохватна, затова е било огромна грешка да обикаля натоварените улици на града върху велосипед, понеже един ден се е блъснала в отворената врата на такси. 

Тогава преценява, че е време да смени дейността си с нещо не толкова рисковано и започва да продава сладолед, а по-късно се хваща на работа и като сервитьорка. В свое интервю през смях разказва, че в началото на 90-те, премествайки се в Лос Анджелис, е "сключила сделка с дявола", за да я наемат като продавач по телефона.

В началото получава малки роли в различни проекти, които я отвеждат до снимачната площадка на "Приятели". По същото време ѝ предлагат и място в комедийното шоу "SNL", но тя отказва. Любопитен факт е, че по принцип е трябвало да изпълни ролята на Моника Гелър, а Кортни Кокс - тази на Рейчъл Грийн, само че двете решават да се разменят, тъй като всяка от тях харесва повече персонажа на другата.