Документален филм за Дженифър Лопес, събиране на звездите Робърт де Ниро и Ал Пачино и режисьора на "Жега" Майкъл Ман и беседа с певицата Тейлър Суифт са сред акцентите на тазгодишния кинофестивал "Трайбека", който се открива днес в Ню Йорк, предаде Ройтерс.

Лопес се очаква да присъства на прожекцията на "Полувреме" ("Halftime") - филм за кариерата ѝ на певица и актриса, който поставя началото на тазгодишното 20-о издание на кинофестивала.

Съоснователят на фестивала Робърт де Ниро ще се събере отново с колегата си Ал Пачино и режисьора на "Жега" Майкъл Ман. Заедно те ще отбележат мястото на криминалната драма от 1995 г. във филмовата история.

Снимка: Getty Images

"Работих здраво над този филм. Майкъл Ман е много специфичен режисьор. Той иска нещата да се правят по определен начин и с право. Именно това прави филма специален. Щастлив съм да го споделя с фестивалната публика и да събера неколцина от нас", сподели Де Ниро.

Рапърът Lil Baby ще излезе на сцената след премиерата на филма си "Untrapped", както и Machine Gun Kelly след прожекцията на полуавтобиографичния му филм "Taurus".

Певицата Тейлър Суифт, бившият шампион по тенис Джон Макенроу и активистът за граждански права Ал Шарптън ще обсъждат посветените на тях филми в рамките на "Беседи Трайбека".

Снимка: Getty Images

На кинофестивала, който ще продължи до 19 юни, ще бъдат показани около 110 филма от 40 страни, сред които документални продукции за абортите, репарациите и свободата на печата, пише БТА.

"Подбираме голяма част от нашите филми така, че да са насочени към по-широката публика", каза съоснователката на фестивала Джейн Розентал.

Кинофестивалът "Трайбека" е основан през 2002 г. от Робърт де Ниро и продуцентите Джейн Розентал и Крейг Хаткоф, за да подпомогне икономическото и културно възраждане на Манхатън след терористичните атентати от 11 септември 2001 г., когато бяха разрушени кулите-близнаци на Световния търговски център.