Джеръми Бълок - британският актьор, който първи слага шлем, наметало и ракетна раница, за да изиграе ловеца на глави Боба Фет в оригиналната трилогия "Междузвездни войни", почина на 75-годишна възраст, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на агентите му от "Браун, Симкокс и Андрюс".

Бълок е починал в болница в Лондон от усложнения, свързани с болестта на Паркинсон, от която страда от години.

Джеръми Бълок се появява за първи път като ловеца на глави Боба Фет в "Империята отвръща на удара" (1980) - петия епизод от култовата космическа сага. Британецът отново изпълнява ролята в шестия епизод "Завръщането на джедаите" (1983).

"Загубихме най-добрия ловец на глави в галактиката", написа в Туитър актьорът Били Дий Уилямс, който в образа на Ландо Калризиан участва в ключови сцени с Бълок.

Изпълнителят на ролята на Люк Скайуокър Марк Хамил на свой ред написа в социалната мрежа, че Джеръми Бълок е бил "въплъщението на английския джентълмен".

"Прекрасен актьор, възхитителна компания и толкова добър към всеки, който има късмета да се срещне или да работи с него. Ще ми липсва много. Изключително съм благодарен, че го познавах. Почивай в мир, Джеръми", гласи туитът на Хамил.