Режисьорът на "Титаник" и изследовател на големи дълбочини Джеймс Камерън изрази съжаление, че не е споделил своите притеснения относно корпуса на подводницата "Титан".

При изработването му са използвани карбонови влакна, което според Камерън не е подходяща технология за дълбоководен батискаф.

"Искаше ми се да бях говорил за това, но си мислех, че има по-умни хора от мен", коментира режисьорът пред ABC News след новината, че имплозия е причинила трагедията.

По думите му много експерти в тази област са изразили опасения за тази подводница и видя сходство с потъването на "Титаник".

"Редица от най-добрите в инженерната общност за дълбоко потапяне дори написаха писма до компанията, като казаха, че това, което правят, е твърде експериментално, за да превозва пътници и че трябва да бъде сертифицирано и т.н. Поразен съм от сходството на катастрофата с потъването на "Титаник", където капитанът беше многократно предупреждаван за лед пред кораба му, но въпреки това той минава с пълна скорост през ледено поле в безлунна нощ и много хора загиват в резултат на това. За нас това е подобна трагедия, при която предупрежденията останаха нечути и се случи точно на същото място... Мисля, че е просто удивително. Наистина е доста сюрреалистично", каза режисьорът на "Титаник".

Вчера сутринта местно време безпилотен апарат, изпратен от канадски кораб, откри опашния конус на дълбоководния кораб "Титан" на около 500 метра от мястото, където са отломките от корабокрушението на потъналия преди повече от век презокеански лайнер "Титаник".

Пътуващите на борда на батискафа "Титан" са загинали моментално при "катастрофална имплозия", печален край на международната операция за издирване на плавателния съд, изчезнал при експедиция до останките от корабокрушението на "Титаник".

Петимата на борда на подводницата бяха 58-годишният британски милиардер и изследовател Хеймиш Хардинг; роденият в Пакистан 48-годишен бизнес магнат Шахзада Давуд и 19-годишния му син Сюлейман, и двамата са британски граждани; 77-годишния френски океанограф и експерт по "Титаник" Пол-Анри Наржоле, който десетки пъти е посещавал мястото на корабокрушението на "Титаник"; и Стоктън Ръш, американският основател и директор на "Оушън Гейт", който е управлявал подводния апарат.