Джеймс Камерън споделя някои любопитни подробности от създаването на неговия хит "Титаник", който празнува 25 години от излизането си следващия месец, съобщи CNN.

Във видео интервю за "GQ", емблематичният режисьор разкри, че за малко да не избере Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет за главните роли. Както е известно техните кариери се бетонираха с играта им в брилянтния филм, спечелил 11 Оскара през 1997 г.  

Снимка: Getty Images

Докато обмислял кои актьори ще паснат най-добре на идеята му и ще изиграят най-сполучливо  любовниците Роуз и Джак на обречения океански кораб, Камерън призна, че първоначално е мислил за Гуинет Полтроу за ролята на Роуз. Въпреки че Уинслет е била предложена като опция, той се е страхувал, че тя е твърде много "типизирана". 

"Кейт Уинслет беше участвала и в няколко други исторически драми и си спечели репутацията на Кейт Корсета, участвайки в предимно такива филми", казва той.

Вярно, че преди "Титаник" тя играе в кино продукции в епоха - "Разум и чувства" през 1995 г., последван от "Джуд" и "Хамлет" една година по-късно.

Снимка: Getty Images

Камерън каза още, че се страхувал, че избора на Уинслет за ролята щял да изглежда "като най-мързеливия кастинг в света", но въпреки това той се съгласил да се срещне с нея в крайна сметка. Разбира се, той осъзнал, че е "фантастична" и останалото е история.

Междувременно с Лео ди Каприо имало някои малки спънки. 

Първата среща с актьора-сърцеразбивач била някак истерична и всички жени от продуцентския офис по някакъв начин успели да се озоват в конферентната зала заедно с Камерън и да се любуват на младата звезда.

Лео бил поканен на прослушване, за да се разбере как ще стоят пред камерата двамата с Уинслет, която вече била избрана към онзи момент.

Но когато звездата от "Ромео и Жулиета" дошъл, бил изненадан да научи, че ще трябва да чете реплики и да бъде заснет заедно с Уинслет, за да се прецени химията им на екрана.

"Той влезе, мислеше, че вече кастингът е решен и идва да види Кейт", описа Камерън.

Режисьорът си спомни как е казал на двамата: "Просто ще снимам как четете някои сцени от сценария".

Embed from Getty Images

Но тогава Ди Каприо, който играл главни роли в няколко филма и кариерата му е във възход, казал на  Камерън: "Искаш да кажеш, да чета? Не чета!", показвайки, че няма намерение да се подчинява и че вече не се явява на кастинги, а направо получава ролите. 

Камерън протегнал ръка към звездата и му каза: "Е, благодаря, че дойде".

Тогава режисьорът обясни на Ди Каприо грандиозността на проекта, който стоял пред тях, как филмът ще отнеме две години от живота му и как той "няма да го прецака, като вземе грешно решение при кастинга".

Embed from Getty Images

"Така че ще четеш или няма да получиш ролята", отсякъл Камерън на младия актьор.

Ди Каприо неохотно се съгласил, което проработило по-късно за него и именно за кариерата му. 

Камерън си спомня как актьорът е "светнал" и "станал Джак", създавайки електрическа химия с Уинслет, която по-късно се вижда ясно в самия филм.

"Титаник" тръгва по кината на 19 декември 1997 г. и в крайна сметка печели 11 награди "Оскар", включително за най-добър режисьор на Камерън.

Embed from Getty Images