Актрисата Джейн Фонда ще бъде почетена с приза "Стенли Кубрик" на наградите "Британия", присъждани от лосанджелиския клон на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство.

Вижте снимки на Джейн >>

Осемдесет и една годишната Фонда, чиято кариера продължава над шест десетилетия, ще получи почетния приз за изключителни постижения в киното на церемонията за отличията на БАФТА-Лос Анджелис през октомври, съобщава БТА, цитирайки "Варайъти".

"На сцената, на екрана и зад камера Джейн Фонда е и винаги е била сила, която не може да бъде овладяна. Легендарната актриса от десетилетия радва почитателите си и печели отличия с брилянтните си превъплъщения. Трудно ни е да си представим по-подходящ и заслужил носител на тазгодишния приз "Стенли Кубрик" от нея", се посочва в изявлението на Катрин Бъсби, президент на БАФТА-Лос Анджелис.

Сред предишните носители на почетната награда са Мерил Стрийп, Джордж Клуни, Даниъл Дей-Луис, Робърт де Ниро, Клинт Истууд, Стивън Спилбърг, Том Ханкс, Кейт Бланшет, Мат Деймън, Джоди Фостър, припомня изданието.

За над 60 години в киното Джейн Фонда е удостоена с многобройни призове, сред които две награди БАФТА, два "Оскар"-а, седем отличия "Златен глобус".

Наградите "Британия" на БАФТА-Лос Анджелис ще бъдат раздадени на 25 октомври на церемония в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс.