Тя е известна на червения килим с неподправения си стил, но Джейн Фонда каза, че повече никога няма да купува дрехи, за да се бори с промените в климата.

Вижте снимки >>

Легендарната актриса говори пред протестиращите и заяви, че червеното палто, с което бе облечена по време на арестите ѝ, е последната дреха, която си е купила, като се пошегува, че ще живее до 100 години.

Нюйоркачанката заяви, че е израснала във времена, когато консуматорството не е изглеждало проблем, но сгеа е притеснена от вредите, които нанася на планетата, като допълни, че ще спре да допринася на затворения кръг на бързата мода.

Тя каза, че палтото е много символично. Дългото червено палто бе избрано от Джейн заради оттенъка и връзката му с огъня. Това пък е препратка към изказване на Грета Тунберг, че хората трябва да действат сякаш къщата им гори, когато става дума за климатичните промени.

Все още не е ясно какъв е произходът на палтото на Фонда, тъй като нейната стилистка Таня Джил все още не е разкрила бранда му, но модни експерти смятат, че е на марката Mackage.

В клип на журналиста Никълъс Беласи, публикуван в YouTube, Джейн казва:

"Виждате това палто, имах нужда от нещо червено, така че излязох и намерих това палто на разпродажба. Това е последната дреха, която си купувам оттук нататък."

Тя допълни, че решението ѝ е било инспирирано от младата активистка Грета Тунберг, която я накарала да се замисли за консуматорството.

В последно време Фонда бе арестувана 4 пъти в рамките на месец. Приятелките ѝ актриси Розана Аркет и Катрин Кийнър също бяха арестувани.