Джейн Фонда обяви, че неправителствената ѝ организация, чиято цел е да предотврати ранни бременности при тийнейджърки, е станала "повече от важна". Изявлението на актрисата е по повод отмяната на конституционното право на аборт в САЩ.

Активистка и носителка на "Оскар" критикува открито решението на съда за отмяна на медицинската процедура, наричайки го "безотговорно".

"Животът на момичетата ще стане по-труден, защото те са тези, които трябва да се грижат за бебетата", каза Фонда. "В същото време работата по предотвратяване на ранните бременности трябва да се фокусира и върху момчетата", добави тя.

Снимка: Getty Images

Холивудската знаменитост е в Атланта за набиране на средства и отбелязване на 27-ата годишнина на неправителствената си организация "Campaign for Adolescent Power&Potential", която е базирана в Джорджия.

"Трябва да помогнем на своите момчета да разберат, че истинските мъже се грижат за себе си, уважават тялото си и това на партньора си. Ако момичето забременее, това не прави момчето мъж", каза Фонда пред АП. "Днес всичко е много по-трудно за момчетата и момичетата. Трябва да ги научим как да се грижат за репродуктивното си здраве и как да не допускат бременност. Трябва да ги научим да казват не."

84-годишната звезда основа неправителствената си организация "Georgia Campaign for Adolescent Pregnancy Prevention" през 1995 г. По това време тя живее в Атланта, а щатът Джорджия е на първо място по бременност при тийнейджърите в САЩ, припомня БТА. През 2012 г. името ѝ бе сменено, добавяйки към фокуса си хранене и физическа активност. Организацията помага на повече от 60 000 млади хора годишно.

Снимка: Getty Images