Нова книга за първата дама д-р Джил Байдън разказва за здравословната криза отпреди десетилетия, която едва не отнема живота на съпруга ѝ, тогавашния сенатор от Делауеър Джо Байдън, и я кара да се чувства като член на семейство Байдън.

В "Джил: Джил Пейс и Дарлийн Супървил" пишат, че през 1988 г. "Джил знаеше, че Джо е пренебрегвал здравето си в продължение на месеци". Сенатор Байдън, тогава на 45 години, носел със себе си тиленол, като понякога вземал по 10 на ден за непрестанното главоболие.

Докато вдигал тежести във фитнес залата на Сената, "почувствал остра болка във врата си, която се усилила през нощта. Дясната му страна изтръпнала, а краката му били тежки", пишат авторите.

Без да иска да тревожи съпругата си, бъдещият президент ѝ казал, че смята, че е разтегнал мускул, и продължил с интензивното темпо на работата си, докато на 12 февруари, след дълъг ден, не припаднал в хотелска стая.

На следващия ден, пишат авторите, той се чувствал отпаднал и имал проблеми с носенето на куфарчето си, но все пак искал да се наспи. Един помощник настоява да отиде на лекар и в крайна сметка съпругата му е уведомена, че мъжът ѝ е болен.

Сенаторът е настанен в болница в Уилмингтън за изследвания, докато съпругата му организира уведомяването на децата му и им съобщава какво се случва с баща им.

Embed from Getty Images

Още в болницата, когато се приближила до стаята му, една медицинска сестра казала на д-р Байдън да не влиза, защото вътре имало свещеник, който му давал последен обред.

"Какво? Той няма да умре", казала тя, според новата ѝ биография, преди да се втурне в стаята и да каже на свещеника: "Излезте! Излез! ... Съпругът ми няма да умре."

Изследване открива кръв в гръбначно-мозъчната течност на сенатор Байдън, което означава, че той е имал аневризма и ще се нуждае от незабавна операция, ако иска да живее.

Като член на Конгреса той имал право на грижи в медицинския център на армията "Уолтър Рийд" във Вашингтон, окръг Колумбия, но за летене не можело да става и дума поради рисковете за пациента. Въпреки снежната буря е взето решение да го закарат на 100 мили от Делауеър с линейка.

Embed from Getty Images

След като стигнали до Уолтър Рийд, брат му Джими искал да отложи операцията, докато пристигне друг лекар, който да я извърши. Докато членовете на семейство Байдън обсъждали дали да рискуват да изчакат, или да продължат, "Джил седяла почти в транс, наблюдавайки ги как спорят", пишат авторите.

"Чакайте малко, това е моят съпруг", казва тя накрая, пишат те. "Аз вземам решенията."

След момент на тишина майката на сенатор Байдън, Джийн, казала: "Тя е права. Това е нейно решение, а не ваше". По-късно бъдещата първа дама пише: "В този момент наистина почувствах, че съм Байдън. И принадлежах на тази маса, вземайки решения, които щяха да засегнат всички нас."

След това сенатор Байдън е подготвен за операцията си. "Вкараха го за операция", пишат авторите. "Джил държеше ръката му, докато стигнаха до вратата на операционната."