Актрисата Джина Лолобриджида възнамерява да се кандидатира за италианския Сенат на изборите през септември, предаде ДПА.

"Просто се уморих да слушам как политиците спорят помежду си, без въобще да слязат да се залавят за работа", каза 95-годишната Лолобриджида в интервю, публикувано днес във в. "Кориере дела сера".

"Италия върви по лош път. Искам да направя нещо добро и положително", заяви филмовата актриса.

Лолобриджида иска да бъде кандидатка от листа, включваща комунистите.

Тя каза, че е разговаряла с адвоката си, преди да вземе решението. Актрисата има попечител, определен й от съда след дългогодишен семеен спор, поради което не й е позволено самостоятелно да взема решения за своите активи.

През 1999 г. Лолобриджида се кандидатира за евродепутат, но не успя да събере необходимите гласове.

Нейната филмова кариера достига връх през 50-те години на 20 век. Сред най-известните кино продукции, в които участва, са "Победи дявола" и "Парижката Света Богородица".

Италия ще избира нов парламент на 25 септември. До изборите се стигна след падането от власт на правителството на Марио Драги, който продължава да изпълнява длъжността премиер.

В момента начело в социологическите проучвания е десноцентристкият блок, в който влизат партиите "Италиански братя", "Лига" и "Напред Италия".