Джон Леджънд издаде осмия си албум "Legend", който получи добри, макар и не отлични, отзиви. В него той предлага хитове, излива душата си, преминава от R&B към фънк.

Самият певец описва тавата си в Инстаграм като "пропит с безпардонен дух на чувственост и радост, обединен от уязвимостта на болката, възхвалата, съвземането".

Албумът е двоен, с 24 песни. Едната част е чувствена и разкрепостена, другата е на улегнал човек със семейство. Музикантът е поканил повече гост-изпълнители от обичайното, предимно рапъри. В "Rounds" пее старият му приятел Рик Рос, в "Dope" - новата рап звезда JID, в "All She Wanna Do" - Сауити. В "Love" се изявява лауреатката на награда "Грами" за най-добър рап албум Джазмин Сълван. Тази песен дава тона на втората част от музикалната колекция, която е за предания мъж. "Wonder Woman", открояващата се "Honey" (с Мъни Лонг), "I Don't Love U Like I Used To" връщат към обичайното и добре познато на слушателите звучене на изпълнителя. В по-голямата част от новите си творби обаче той се стреми да го надхвърли.

"Музиката му е винаги изумителна, гласът му е много красив, както и песните му", пише фен към "Honey".

"Legend" залага на поп-фънк звучене, което е по-подходящо за неговата чувствителност: непреходно, гениално и приятно контрастиращо с обичайните му сълзливи песни", пише Клеър Шафър от медията Pitchfork.

Според Дейвид Смит от в. "Evening Standart" албумът е дълъг, изпълнен с любов, но в крайна сметка - без блясък.

"Звездата разголва душата си в първата част, във втората я прикрива със сдържана елегантност", пише сприсание "Rolling Stone". Цялостно обаче албумът е разтоварващ, танцувален и по-раздвижен, макар и писан през пандемията от Covid-19.

Предишният албум на Джон Леджънд "Bigger Love" излезе през 2020 г. В новия промените са не само в стила, той сменя и звукозаписната си къща - от "Columbia Records" преминава към "Republic Records".

Снимка: АР/БТА

От 2018 г. Джон Леджънд, с рождено име Джон Роджър Стивънс, е първият чернокож лауреат на четирите големи награди в американската развлекателна индустрия - "Еми", "Грами", "Оскар" и "Тони". Освен певец, той е пианист, композитор, текстописец, продуцент. Произходът му е скромен, но родителите му са любители музиканти и той започва да свири на пиано от четиригодишен.

Кариерата си започва като акомпанира на пиано и пее в песни на Лорин Хил, Джей-Зи, Алиша Кийс. Кание Уест го привлича към лейбъла си " G.O.O.D. Music". Дебютният си албум "Get Lifted" издава през 2004 г. Той става двойно платинен и му носи осем номинации за наградите "Грами". Печели в три категории. Сега има общо от престижните статуетки с формата на грамофон. През 2007 г. печели "Оскар" като съавтор на песента "Glory".

Песента "All of Me", която е тринайсет пъти платинена, е от четвъртия му студиен албум "Love in the Future" (2013). През 2017 г. получава театралната награда "Тони" като съпродуцент на шоуто "Jitney" на Бродуей, припомня БТА. Телевизионната наградата "Еми" от 2018 г. печели като продуцент на "Исус Христос суперзвезда" по телевизия NBC. Той изпълнява и главната роля в шоуто, за която получава номинация за авторитетното отличие.

Снимка: АР/БТА