След като стана ясно, Джеймс Франко е избран за ролята на кубинския революционер Фидел Кастро, много латино актьори останаха недоволни. 

Най-вече творчески плодотворният Джон Легуизамо, който наскоро озвучи Бруно в "Encanto" на "Дисни", разкритикува кастинга на Франко в Инстаграм.

Легуизамо твърди, че ролята е трябвало да отиде при латиноамерикански актьор. 

"Как може това още да продължава?", попита Легуизамо в петък. "Как Холивуд ни изключва, но в същото време краде нашите истории? Край на присвояването на Холивуд и стриймърите! Бойкот! Плюс, че историята е трудно и сериозна за разказване. Нямам нищо против Франко, но той не е латино!", заяви още той. 

Embed from Getty Images

Франко ще играе ролята на Кастро в предстоящия "Алина от Куба", като продукцията ще започне по-късно тази година, според появилата се информация. Филмът проследява живота на Алина Фернандес, дъщерята на Кастро.

Легуизамо не е единствената латино звезда, разгневена от кастинга.

"Wtf е това...", написа актрисата Джес Дароу, която озвучи Луиза Мадригал в "Encanto", в отговор на публикацията на Легуизамо.

"Съжалявам, но какво става?", написа актьорът Раул Кастило в история в Инстаграм. 

"Джеймс Франко ще трябва да "изгради" акцент за Кастро, когато през целия ми живот са ми се подигравали, че не говоря английски като американка и са ми казвали безброй пъти да работя упорито, за да се отърва от него", написа актрисата Сол Родригес.

"Латиносите стават мръсна дума тук и навсякъде", написа актьорът Джеф Торес в Twitter:

Латино представителството отдавна изостава в Холивуд. Въпреки че представляват 18% от населението на САЩ, само 5% от роли с реплики в 100-те най-добри филма за 2019 г. са отишли при латиноамерикански актьори. Това гласи проучване от 2020 г. на USC Annenberg Inclusion Initiative.

Франко от друга страна бе обвинен в сексуална експлоатация през 2018 г. от пет жени, няколко от които бяха негови ученички. През 2021 г., в резултат на уреждането на колективен иск, той призна, че е спал със студентки от училището по актьорско майсторство, на което е съсобственик.

Embed from Getty Images