Джон Малкович пристига в Букурещ този месец за снимките на филма "Жълтата вратовръзка", съобщи посолството на Румъния в САЩ. Той ще изпълнява една от главните роли във филма за живота на румънския диригент Серджу Челибидаке. Режисьор на лентата е синът на маестрото - Серж Йоан Челибидаке, чиято драма "Октав" през 2017 г. стана най-касовият филм по кината в Румъния.

Серджу Челибидаке е роден в Румъния, където започва и първото си висше образование по математика и философия. Успоредно с това играе професионално футбол в "Рапид" - Букурещ. Но музиката го влече и той заминава да учи за диригент в Берлин.

През 1945 г. Челибидаке става най-младият диригент на Берлинската филхармония. В кариерата си е бил главен диригент на Лондонската филхармония, на Радиооркестъра в Стокхолм, на Оркестъра на Радиото в Щутгарт, на Оркестъра на Френското национално радио. От 1979 г. е главен диригент на Мюнхенската филхармония, където работи до края на живота си. През 1994 г. Челибидаке гостува и в София с огромен успех.

Известен е и с това, че не е разрешавал да се правят записи на концертните му изпълнения, защото бил уверен, че няма да окажат върху слушателя същия ефект, като при изпълнение в зала.

"Да се въплътя в образа на Серджу Челибидаке е огромна чест. Уникален и неповторим талант, той е смятан за един от големите майстори на класическата музика от миналия век. Да изиграя Челибидаке в зрялата му възраст ще бъде сложно и увлекателно пътешествие", казва Джон Малкович, цитиран от местни медии.

Снимките на филма в Букурещ ще се проведат на 27 юни в концертната зала Сала Палатулуй и ще продължат между 7 и 12 часа. В момента тече процес за набиране на статисти. Очаква се да има публика от около 4000 души.