Джони Деп и Джеф Бек създадоха песен за холивудската легендарна актриса и изобретател Хеди Ламар. Деп се присъедини към турнето на прочутия китарист във Великобритания. 

"Не вярвам, не мога да повярвам, вече няма да вярвам на хората", пее Деп в припева на песента за старлетката от 1940-те.

Джеф Бек намира сродна душа в Джони Деп, когато двамата се запознават през 2016 г. Бързо намират общи теми като колите и китарите и прекарват по-голямата част от времето си заедно, опитвайки се да се разсмеят. В същото време Бек все повече признава сериозните умения на Деп за писане на песни и слухът му за музика. Този талант и химията помежду им убеждават Бек, че трябва да направят албум заедно.

Embed from Getty Images

Деп се съгласява и те започват през 2019 г. През следващите три години записват микс от оригинали на Деп заедно с широка гама от кавъри, които засягат всичко от "Celtic" и "Motown", до "Beach Boys" и "Killing Joke". През 2020 г., по време на пандемията, те визуализират сътрудничеството си с навременната си кавър версия на "Isolation" на Джон Ленън.

Албумът на дуото с 13 песни, наречен "18", ще бъде на пазара на 15 юли. Бек обяснява за заглавието на албума: "Когато Джони и аз започнахме да свирим заедно, това наистина запали младежкия ни дух и креативност. Шегувахме се как се чувстваме отново на 18, така че това стана и заглавие на албума". 

"18" ще бъде наличен на компактдиск и дигитално, като версия на черен винил от 180 грама ще се появи на 30 септември. Албумът излиза в България от "Орфей Мюзик", изключителен лицензиант на Warner Music Group/Rhino за България. Корицата включва илюстрация на Бек и Деп като 18-годишни, нарисувана и проектирана от съпругата на Бек - Сандра.

Снимка: Warner Music Group/Rhino

Преди излизането на "18", Бек стартира европейско турне с Деп като специален гост, което ще приключи на 25 юли в зала "Олимпия" в Париж.

През последните 12 години Деп записва и обикаля с "Hollywood Vampires" - група, която той стартира с Алис Купър и Джо Пери. Супер групата издаде два студийни албума, които включват гостуващи изяви на някои от най-големите рок имена: Пол Макартни, Дейв Грол, Джо Уолш. Списъкът включва и Бек, който свири на китара в "Welcome To Bushwackers", песен от "Rise", втория албум на "Vampires", който излезе през 2019 г.

Embed from Getty Images

 

Скоро след това Деп моли Бек да изсвири главната партия в мелодията, която той е написал - първият сингъл от албума "This Is A Song For Miss Hedy Lamarr", почит към известната актриса и изобретател. Бек казва, че това е било катализаторът за сътрудничеството и е една от любимите му песни в новия албум. "Бях поразен от това", казва той. "Тази песен е една от причините да го помоля да направи албум с мен".

За Бек Деп добавя: "За мен е изключителна чест да свиря и пиша музика с Джеф, един от истинските велики хора и някой, когото сега имам достатъчно привилегия да наричам брат".

Embed from Getty Images

В студиото Бек казва, че той и Деп са се предизвикали един друг. "Не съм имал друг творчески партньор като него от векове", казва Бек. "Той беше основна сила в този запис. Просто се надявам хората да го приемат сериозно като музикант, защото е трудно за някои хора да приемат, че Джони Деп може да пее рокендрол". 

Деп оправдава вярата на Бек в новия албум, като демонстрира невероятната си емоционална гама в песни като "Venus In Furs" на "The Velvet Underground", баладата на "Everly Brothers", "Let It Be Me" и соул класиката на Марвин Гей "What"s Going On". Бек от своя страна показва защо е от най-добрите с китарата със зашеметяващи версии на "Midnight Walker" на Дейви Спилайн и две песни на "Beach Boys"- "Caroline, No" и "Don't Talk (Put Your Head On My Shoulder)".