Актрисата Джули Андрюс ще бъде удостоена с едно от най-големите отличия в киното - приза за цялостно творчество на Американския филмов институт, съобщи "Hollywood Reporter".

85-годишната Андрюс ще получи 48-мата почетна награда на института на пренасрочена за 11 ноември церемония в театър "Dolby" в Лос Анджелис. Проявата трябваше да се състои на 25 април миналата година, но беше отложена заради коронавирусната пандемия.

"Джули Андрюс повдига духа на поколения зрители. Сега, повече от всякога, Американският филмов институт очаква с нетърпение да събере света, за да отпразнува многобройните дарове и радост, които тя ни е дала, доказвайки, разбира се, че е съвършена във всяко отношение", се посочва в направеното изявление.

Снимка: Getty Images

През дългогодишната си кариера Джули Андрюс е спечелила редица отличия, сред които "Оскар" за ролята си на Мери Попинз в едноименния филм от 1964 г., "Еми", "Грами", "Златен глобус", БАФТА. Андрюс е номинирана още два пъти за награда на американската киноакадемия за превъплъщенията си в "Звукът на музиката" и "Виктор - Виктория", припомня БТА. Актрисата ветеран е позната на зрителите и с ролите си в "Дневниците на принцесата" и сериала "Бриджъртън". С гласа ѝ говорят персонажи в анимационни продукции като "Аз, проклетникът 3" и "Шрек 2".

Наградата за цялостно творчество на Американския филмов институт се връчва ежегодно на избраник, чийто талант е допринесъл по фундаментален начин за усъвършенстване на филмовото изкуство, постиженията му са всепризнати, а работата му е издържала тестовете на времето.

Джули Андрюс във филма "Star!" през 1968 г.

Снимка: Getty Images