Джулиан Сандс, чиято смърт беше потвърдена пет месеца след изчезването му, беше актьор с магнетично присъствие на екрана - независимо дали играеше романтични персонажи във филми като "Стая с изглед" от 1985 г., злодеи като в "24" или нестандартни роли в много други култови ленти, пише BBC.

Сандс спечели място в сърцата на милиони като смелия Джордж Емерсън в "Стая с изглед".

В един момент от филма търговеца на слонова кост, Джордж кацна несигурно сред клоните на маслиново дърво на италиански хълм, изброявайки най-важните неща в живота с пълно гърло: "Красота! Свобода! Радост! Любов!"

Баща му, изигран от Денхолм Елиът, обясни, че Джордж просто "заявява вечното "да".

Луси Ханичърч, изиграна от 18-годишната Хелена Бонам Картър, се олюлява в полето, а Джордж минава през високия ечемик и я притиска в страстна прегръдка, без да каже нито дума.

Това беше сцената, която превърна Сандс в идол за цяло поколение и помогна на филма, спечелил "Оскар", да се превърне в романтична класика.

"Това беше напълно импровизирано, точно в последния момент", спомня си по-късно Бонам Картър. Те чакали "с дни" подходящата светлина и метеорологични условия, за да заснемат сцената. 

И режисьорът Джеймс Айвъри подвикна: "Ти си! Нека просто направим целувката! Джулиан, стой там. Хелена, върви". Много е трудно да вървиш през разорано поле на високи токчета. О, Боже, беше тежка работа. Просто знаех, че трябва да стигна до него, без да падна. И да не се смея, когато ме целуне", разказва актрисата.

Филмът печели три Оскара и пет награди БАФТА. "Харесах героя и ми хареса романтиката, както и този вид тиха подривна интелигентност и хумор, които Джордж Емерсън носи". 

Филмът обаче за малко да бъде бракуван, когато продуцент се опитва да отмени снимките два дни преди да започнат, твърди Сандс през 2019 г.

Той казва пред "Decider": "Казаха ни, че не можем да направим това, никой никога няма да го види. И мисля, че споменаха: "Ще го отменим, освен ако не предложите ролята на Джордж Емерсън на Джон Траволта!". Голям фен съм на Джон Траволта, но просто не мисля, че той би бил достоверен". 

Актьорът смята още, че това е истинска история за съзряването както на героя, така и - до известна степен - за него самия.

Снимка: Getty Images

След това той приема проекти, които събуждат интереса му заедно с тези, които плащат наема му, изобразявайки романтичния поет Пърси Биш Шели в "Gothic" на режисьора Кен Ръсел и изпълнения с паяци трилър "Arachnophobia" и свръхестествения хорър "Warlock".

Пред "Гардиън" през 2018 г., Сандс каза: "Не исках да ставам холивудски актьор. Търсех нещо екзотично, неща, които ме изкарват от мен самия. Намирах се за малко скучен". 

През 1991 г. той играе в адаптацията на Дейвид Кроненбърг на сюрреалистичния шедьовър на Уилям Бъроуз "Голият обяд". Не е изненадващо, че филмът беше нетрадиционен и поляризиращ - и се провали в боксофиса.

Две години по-късно "Елена в кутия", в който той и Шерилин Фен са в главните роли, получи още по-противоречиви отзиви. Сандс изигра хирург, който държи в плен жертва на катастрофа, като Мадона и Ким Бейсинджър се отказаха да играят главната женска роля, преди Шерилин Фен да се съгласи.

"Смятам за голямо щастие, че ми беше дадена възможността да създам толкова странни и далечни от мен независими като личности персонажи".

Снимка: Getty Images

По телевизията е най-известен с ролята си на терориста Владимир Биерко в американския екшън сериал "24" и на биологичния баща на Супермен - Джор-Ел в "Смолвил".

"За мен беше голяма чест да играя Джор-Ел, защото той е бил игран мисля преди само от Марлон Брандо", каза Сандс. "Харесах "Смолвил". Намерих го за много трогателен. Искам да кажа, това е битова история за израстването на хора". 

Той добави: "Като актьор, хората доста често ви питат: "Какво искате да играете?" Но наистина нямам представа. Отговарям на идеите на други хора за това в кого да се превъплътя".

Актьорът сподели тогава още, че с опита, който носи увереност и независимост, успява да се справи с ненужните за кариерата съпътстващи моменти като: амбиция, нарцисизъм, ревност, суета, несигурност.

65-годишният актьор е роден в Отли, Великобритания, има два брака и три деца. 

През 2011 г. Сандс се появява на сцената на Единбургския фестивал "Fringe" за честване на Харолд Пинтер, режисирано от неговия стар колега, приятел и бивш съквартирант Джон Малкович.

Двойката също работи заедно в радиодрама за шимпанзе, което се появява във филмите за Тарзан, а Малкович веднъж каза за своя приятел: "Той е Тарзан - еманация на физическо същество с физическа сила."

"Свободен дух"

Освен актьорството, пешеходният туризъм беше една от големите страсти на Сандс, въпреки че той отдавна осъзнаваше рисковете.

През 90-те години на миналия век той попада в буря, докато се разхожда в Андите. "Всички бяхме в много лошо състояние. Някои близки до нас загинаха, имахме късмет", каза той.

Това обаче не му попречи да тръгне към още върхове.

Когато през 2020 г. го попитаха какво го прави щастлив, Сандс отговори: "Близо до планински връх в една великолепна студена сутрин."

Той не влиза в актьорството за слава и богатство, каза той пред Радио 2, а защото това е "начин на живот" и "философия". Той има 160 роли зад гърба си, а според imdb се е снимал в три филми, които предстои да видят голям екран.

"Прегръщате този занаят заради това, което е, свободата, която ви дава, свободата да бъдете артист. Мисля, че да бъда свободен дух е най-великото нещо в живота ми и това е, което се опитах да направя", сподели още той.