Ден след атаката с боя срещу Стоунхендж климатични екоактивисти получиха достъп до летището в Обединеното кралство, където се намира самолетът на поп сензацията Тейлър Суифт, като напръскаха и други частни самолети с оранжева боя.

Част от тях успяха да стигнат до аерогарата на летище Станстед, североизточно от Лондон, се казва в изявление на групата за протести срещу климатичните промени Just Stop Oil, съобщават световните осведомителни агенции.

През 2022 г. Тейлър оглави списък, публикуван от британската маркетингова фирма за устойчивост Yard, на "най-големите нарушители на емисиите на CO2 от частни самолети" сред знаменитостите.

От лондонската полиция съобщиха за пресата, че са арестувани две жени на възраст 22-28 години по подозрение в престъпно увреждане и намеса в националната инфраструктура. Те са използвали пожарогасители, пълни с оранжева боя, за да напръскат два частни самолета.

The Guardian информира, че са били арестувани след инцидента, малко преди празненствата за лятното слънцестоене на паметника, които трябваше да започнат в четвъртък вечерта.

През последните месеци Just Stop Oil се е насочила към редица културни институции, включително към повреждане на кутията с Магна Харта в Британската библиотека и заливане с доматена супа на картината "Слънчогледи" на Винсент ван Гог в Националната галерия.

В изявление относно протеста в Стоунхендж организацията заяви, че е време за "мегалитни действия" за спиране на добива и изгарянето на петрол, газ и въглища до 2030 г.

"Продължаването на изгарянето на въглища, нефт и газ ще доведе до смъртта на милиони хора. Трябва да се обединим, за да защитим човечеството, иначе рискуваме всичко. Ето защо Just Stop Oil настоява следващото ни правителство да подпише правно обвързващ договор за постепенно спиране на използването на изкопаеми горива до 2030 г."

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО