Сега ще разберем защо е лошо, когато странната касова бележка за абсурдна покупка попадне в неподходящи ръце! Тези малки прозрения ни казват къде би могло да ви отведе консуматорското ви сърце, ако разполагахте с всички пари на света. Продължете да четете надолу, за да разберете за някои от най-екстравагантните разходи на кралски особи от цял свят.

Сватбената рокля на кралица Летисия Испанска

Най-силно рекламираните и екстравагантни кралски сватби през последните години са тези на принц Уилям и Кейт Мидълтън, а по-късно и на принц Хари и Меган Маркъл. И двете булки носеха зашеметяващи рокли, чиято изработка струваше стотици хиляди. Те обаче не се доближават до луксозната сватбена рокля, създадена за кралица Летисия Испанска. Испанската кралица се омъжи за принц Фелипе през 2004 г., като носеше копринена рокля, изработена от Мануел Пертегас. Роклята имаше шлейф с дължина 4,5 м и златни и сребърни бродерии. Цената на роклята възлиза на 8 милиона щатски долара!

Embed from Getty Images

Луксозните камиони за боклук на махараджата на Алвар

През 1920 г. махараджата на Алвар (княжески щат в Индия) посещава шоурума на Rolls Royce в Лондон и не е впечатлен от обслужването. Той бил обиден, след като се твърди, че е бил игнориран от продавачите. Напуснал магазина и се върнал по-късно същия ден с план. Махараджата купува седем Rolls Royces при условие, че продавачът, който го е обидил, ескортира автомобилите обратно в Индия. Когато автомобилите пристигнали в дома му, той наредил всички те да бъдат използвани за събиране на боклук. Определено е постигнал целта си!

Embed from Getty Images

Гробът на кралица Маргрете Датска

Датската кралица Маргрете II е вложила част от състоянието си, възлизащо на 40 млн. щатски долара, в планиране на бъдещето си по доста болезнен начин. Още през 2003 г. монархът поръчва на уважаван датски художник да започне изработването на ковчега ѝ. Скулпторът работи върху необичайната структура в продължение на 15 години, преди да я завърши през 2018 г. Ковчегът струва приблизително 5 млн. щатски долара и се намира в параклис в катедралата в Роскилде в очакване на смъртта на кралицата.

Embed from Getty Images

Автомобили на султана на Бруней

Султанът на Бруней е един от най-богатите монарси в света, чието състояние се оценява на 20 милиарда щатски долара. Той също така е колекционер на луксозни автомобили. Смята се, че притежава повече от 7000 автомобила на обща стойност около 5 млрд. щатски долара. Един от най-екстравагантните автомобили в колекцията му е Rolls Royce, покрит с 24-каратово злато, който той използва в деня на сватбата си.

Embed from Getty Images

Франчайз на McDonald's на кралица Елизабет

През 2008 г. кралица Елизабет закупува огромния търговски парк Bath Road Retail Park. Паркът се вижда от прозореца на собствената спалня на кралицата в близкия замък Уиндзор, въпреки че вероятно това не е най-живописната гледка, с която разполага. Кралица Елизабет хвърлила огромната сума от 122 млн. щатски долара, за да закупи парка за търговия на дребно.

Embed from Getty Images

Гигантският диамант на тайландските кралски особи

През 1995 г. бившият крал на Тайланд се сдобива с най-големия и най-ценен диамант в света. Диамантът "Златен юбилей" е открит през 1985 г. и е 545,67 карата. Стойността на диаманта "Златен юбилей" се оценява на 4 милиона щатски долара.

Embed from Getty Images

Картината на катарските кралски особи

Кралското семейство на Катар държи рекорда за второто най-скъпо произведение на изкуството, купувано някога. То е било най-скъпото по времето, когато са купили картината през 2012 г., но оттогава платената от тях сума от 250 млн. щатски долара е надмината. Въпросната картина е "Играчите на карти" на Сезан. Катарските кралски особи са известни като едни от най-добрите купувачи на произведения на изкуството в света по отношение на сумата, която заделят. От много години семейството се стреми да развива художествената култура на страната.

Замъкът на принц Мохамед бин Салман

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман притежава вероятно най-скъпия дом в света. Неговият френски замък близо до Версай на стойност 300 млн. щатски долара е построен на територията на запустял замък от XIX в., а строителството му е отнело три години. Огромният имот вече е оборудван с възможности за интелигентен дом. Принцът притежава и най-скъпата картина в света на Леонардо да Винчи. Той я е закупил на търг за огромната сума от 450 млн. щатски долара (струва си да се отбележи, че някои експерти не са убедени, че картината е истинска на да Винчи!)

Годишни разходи на холандското кралско семейство

Холандия е сравнително малка държава в сравнение с много от европейските си съседи. Холандското кралско семейство също е доста малко в сравнение с други европейски кралски семейства, но разходите му са сравнително високи! Всъщност те са най-скъпоструващото кралско семейство в Западна Европа. Например испанското кралско семейство е три пъти по-голямо от холандското, но холандското кралско семейство харчи четири пъти повече от тях на година. Разходите им са дори по-високи от тези на британското кралско семейство.

Embed from Getty Images

Рекордната сватба на шейха на Дубай

Сегашният владетел на Дубай шейх Мохамед Рашид ал Мактум се жени за своята съпруга през 1979 г. Той вдига най-скъпата сватба в историята. Тя продължила цяла седмица и били обявени пет дни официален празник.

Само за провеждането на събитието е построен нов стадион, който може да побере 20 000 гости. Шейхът нае 34 частни самолета само за да превози гостите си. Сватбата струваше 137 млн. щатски долара (два пъти повече от сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 г.).

Embed from Getty Images

Карибска обиколка на принц Чарлз и Камила

Когато членовете на британското кралско семейство пътуват, те не избират нискотарифни авиокомпании. Естествено, те се нуждаят от частен транспорт и настаняване заради собствената си безопасност. Въпреки това все още е трудно да си представим как обиколката на принц Чарлз и Камила на Карибите през 2019 г. е струвала повече от половин милион долара. Кралската двойка прекара 12 дни в обиколка на островите в Карибско море, участвайки в различни публични ангажименти, включително в клас по приготвяне на коктейли. По време на обиколката си те продължиха да пътуват до други части на света, като общата стойност на пътуването достигна 1 млн. долара.

Embed from Getty Images

Разкошния живот на крал Мсвати III

Кралство Есватини (бивш Свазиленд) е малка африканска държава с по-малко от 1,2 милиона жители. Повечето от тези хора живеят с по-малко от 1 щатски долар на ден. Тяхното кралско семейство обаче се радва на много по-пищно съществуване. През 2014 г. група активисти разкриват скандалните разходи на лидерите на обеднялата страна. Крал Мсвати III има 15 съпруги и 20 деца. Съобщава се, че той е купил 19 Rolls Royces за себе си и съпругите си. Известно е също, че е организирал впечатляващи рождени дни за многобройните си деца, включително парти в аквариум в Дубай.

Embed from Getty Images

Чантите на кралица Елизабет

Ако има нещо, на което можем да разчитаме, когато кралица Елизабет II се появява на публично място, то е, че тя ще носи шапка и ще държи малка кожена чанта. Макар че чантите ѝ обикновено са най-слабо изразената част от колоритния ѝ външен вид, тя не пести средства за аксесоарите си. Съобщава се, че тя има колекция от повече от 200 чанти само от луксозната марка Launer. Марката се гордее с това, че е една от любимите на кралицата.

Embed from Getty Images

Музеят на автомобилите на принц Рение

Монако е малка, но богата държава, синоним на лукс и богатство. За никого не е тайна, че кралското семейство на Монако е едно от най-богатите в Европа. Една от многото им екстравагантности е обширната колекция от автомобили, започната от принц Рение III през 50-те години на миналия век. Принц Рение III закупува широка гама от луксозни автомобили, включително състезателните автомобили, които са едни от най-скъпите автомобили в света. През 1993 г. той решава да сподели невероятната си колекция със света и открива колекцията Monaco Top Cars Collection.

Embed from Getty Images

Манията на крал Рама X по кучетата

Тайландският крал Рама X има репутацията на ексцентричен и екстравагантен. Известно е, че той се отдава на любовта си към кучетата и веднъж пътува с частен самолет с 30 пудела. Излишно е да казваме, че не пести средства, когато става въпрос за богатата му колекция от кучета.