Един от любимите прислужници на Елизабет Втора е натоварен с деликатната задача да подреди личните дневници и писма на покойната кралица, съобщава пресата в Обединеното кралство.

Бившият личен адютант на монарха Пол Уайбрю, наричан в кралското семейство "Високия Пол" заради ръста си от над метър и деветдесет, е част от екипа, който решава какво ще бъде архивирано и какво ще остане поверително.

Крал Чарлз Трети му е доверил да извърши този подбор, съобщава "Mail on Sunday", като вестникът го определя като "пазител на тайните на кралицата".

Приема се, че е твърде рано да се каже кои точно документи от Кралския архив евентуално ще бъдат публикувани през следващите години.

Кралицата е водила ръкописен дневник, който може да предложи безпрецедентен поглед върху нейните мисли и възгледи за политическия и семейния живот по време на дългото ѝ управление.

Снимка: Getty Images

Нейната предшественичка кралица Виктория е отразявала мислите си всеки ден в тетрадка, като общо 141 тома от нейните лични дневници са дигитализирани и публикувани онлайн.

За Уайбрю, който е работил за кралицата 45 години, се съобщава, че е бил толкова близък с нея, че понякога е сядал с нея и двамата са гледали телевизия.

Той участва във видеоскеча с кралицата и Джеймс Бонд, показан при откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., припомня БТА В него Пол посреща лично агент 007 - Даниъл Крейг, в Бъкингамския дворец и го представя на Нейно Величество, преди да ги придружи по коридора с кучетата корги.

През 1982 г. Пол задържа нарушителя Майкъл Фейгън, който успява да се промъкне незабелязан в спалнята на кралицата в двореца. Той го разсейва, предлагайки му питие и поднасяйки му уиски, докато пристигне полицията.

Мъжът работи два дни в седмицата по новия проект, като използва ръкавици, за да предпази от повреда кореспонденцията и дневниците на кралицата, докато ги сортира.

Личният адютант е произведен в кавалер на Кралския викториански орден за вярната си служба към Елизабет Втора след смъртта ѝ и участва в церемониалното шествие в деня на нейното погребение.

Снимка: Getty Images