Елтън Джон и авторът на песни Бърни Топин, плод на дългогодишното съвместно сътрудничество на които са много емблематични хитове, ще получат наградата "Гершуин" за популярна музика на Библиотеката на Конгреса, съобщиха Billboard и БТА.

Джон и Топин ще бъдат почетени на 20 март със звезден концерт във Вашингтон. Двамата са едва третото творческо дуо, което получава престижното отличие след Бърт Бакарак и Хал Дейвид през 2012 г. и Глория и Емилио Естефан през 2019 г.

Наградата "Гершуин" е учредена през 2007 г. и носи името на друг легендарен тандем в писането на песни - Джордж и Айра Гершуин. Сред предишните й носители са Пол Саймън, Стиви Уондър, Пол Маккартни, Джони Мичъл, Лайънъл Ричи, Гарт Брукс.

"Преди повече от 50 години Елтън Джон и Бърни Топин прекосиха океана, за да спечелят американците и публиката по света с прекрасните си песни и рок химни. За нас е чест да ги почетем с наградата "Гершуин" за невероятното им въздействие върху поколения любители на музиката", каза ръководителката на Библиотеката на Конгреса Карла Хейдън.

Сър Елтън Джон и Топин са автори на поп и рок класики като "Your Song", "Goodbye Yellow Brick Road", "Bennie & the Jets", "Saturday Night's Alright for Fighting", "Tiny Dancer", "Crocodile Rock". Като творчески тандем те имат осем песни, оглавявали класацията "Hot 100" на Billboard.

"С Бърни пишем песни от 56 години и не сме си и представяли, че един ден тази награда може да бъде присъдена на нас. За две британски момчета да получат подобно признание е невероятна чест", се посочи в направеното от Елтън изявление. А Бърни допълни, че за него е огромна чест да бъде в компанията на велики американски автори на песни.