На 9 юли 1957 г. Долорес Харт прави дебюта си на голям екран в "Loving You". Тогава е само на 19 години.

Тя винаги ще заема специално място сред колегите на Елвис Пресли като първата жена, която го е целувала на екрана.

Красавицата от Чикаго се снима в десет филма през следващите пет години, включително се появява за втори път заедно с Елвис в "King Creole".

Долорес сензационно напуска Холивуд след заснемането на "Come Fly With Me" от 1962 г. и попада в заглавията на вестниците, когато раздава всичките си светски притежания и се замонашва. 

Но дори след като положи окончателните си обети като монахиня, Харт говореше с любов за времето си с Елвис и откровено за неговия сексуален магнетизъм.

В "Loving You" е вторият филм на Елвис и първата му главна роля. Въпреки че вече е голяма музикална звезда и идол на милиони, Харт си спомня един много различен човек зад цялото перчене и звезден ореол, пише "Daily Express".

Тя каза: "Нямах представа кой е Елвис Пресли. Когато го срещнах за първи път, той беше просто очарователно младо момче с дълги бакенбарди. Беше толкова мил! Скочи на крака и каза: "Добър ден, госпожице Долорес". Той и Гари Купър бяха единствените в Холивуд, които ме наричаха така".

Когато Елвис учтиво продължава да я кани да излезе с него, тя му отказа, като заявява, че ежедневните й разговори в 5 сутринта правят срещите невъзможни.

Харт беше само една от многото колеги на Елвис, които вярваха, че той има таланта да играе много по-предизвикателни и важни роли.

"Той наистина искаше да бъде следващият Джими Дийн. Можеше да го направи, защото се беше научил да създава персонажи, а не само да играе себе си. Но мениджърът му просто мислеше за пари и всичко, което направи след това беше само с момичета и прочие", казва Долорес.

Според нея филмовата индустрия е била несправедлива към Пресли, а той определено е бил човек с дарба. 

И макар че Харт става монахиня, тя не може да подмине темата за сексуалността на краля и  влиянието, което оказва върху променящото се общество.

"Елвис беше сам по себе си много невинен, въпреки че от кръста надолу отправяше сериозна покана. Той разби целия калъп на сексуалността, като просто дръпна завесите и каза: "Вижте, не е толкова грозно, както всички вие казвате. Можем да танцуваме така, можем да пеем така и можем да се наслаждаваме един на друг." Ето защо го обичахме", смята монахинята актриса. 

Самата Харт участва в култовия филм от 1960 г. "Където са момчетата", който смело изследва възникващата сексуалност на тийнейджъри в колежа. Тя също получава номинация за награда "Тони" за дебюта си на Бродуей в "The Pleasure of His Company".

Снимка: Getty Images

Докато снима "Франциск от Асизи" от 1961 г. в Рим, Харт се запознава с папа Йоан XXIII, който играе важна роля в оформянето на нейната вяра и бъдещия й път.

Докато нейната католическа вяра се задълбочава, Харт започва да посещава бенедиктинското абатство Реджина Лаудис във Витлеем, Кънектикът, разсъждавайки за мястото си под слънцето.

По време на прес турнето на "Come Fly With" Me през 1963 г. тя взима решение да посвети живота си на Бог и влиза в абатството, като полага последните си обети през 1970 г. Тя става игуменка от 2001-2015 г. и живее там до днес.