Жените трябва да знаят правата си, ако става въпрос да се спре сексуален тормоз на работното им място, заяви актрисата Ема Уотсън, докато лансираше телефонна линия за правни съвети за жертвите му.

Телефонната линия ще дава съвети какво е сексуален тормоз, как да се представи оплакване пред съд и да се постигне споразумение за неразгласяване.

"Опознаването на правата, които имаш, разбирането как да ги отстояваш и изборът, който имаш, ако си станала жертва на сексуален тормоз, са съществена част от създаването на сигурно работно място за всеки. Тази линия за съвети е значима крачка напред към осигуряване на гаранции, че жените получават подкрепа, където и да работят", заяви звездата от филмовата поредица за Хари Потър и голяма привърженичка на движението "Времето свърши".

Лансирането на линията е въз основа на дарения, като Уотсън е допринесла с 1 милион лири. Изследване показа, че 50 на сто от британките са били жертви на сексуален тормоз на работното си място, но 80 на сто от тях са премълчали това, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"В края на краищата изглежда, че хората си дават сметка за мащабите на проблема", отбеляза актрисата.