Фалшив дис трак предизвика "война" между двама от най-популярните изпълнители на трап и рап сцената, Кендрик Ламар и Дрейк.

Песента, появила се благодарение на изкуствения интелект и 23-годишен музикант, успя да скара двамата артисти и да създаде разединение между техните фенове в онлайн средите. В интервю младежът, създал песента, който се подвизава с псевдонима Sly the Rapper заяви: "Мислех, че хората ще разберат, че това е създадено с изкуствен интелект. Да, песента звучи реална, но всъщност е стар трак на Кендрик Ламар."

Песента се казва "Push Ups" и има за цел да омаловажи труда и работата на музикантите, в случая по-конкретно да засегне Ламар.

В своя защита 23-годишният предостави доказателства като видеоклипове и аудио, които да го оневинят. "Много хора се страхуват от изкуствения интелект, и то с право", заяви той. "Разбирам откъде идва страхът, но AI не е толкова напреднал, колкото хората си мислят, че е."

Отдавна използването на изкуствен интелект в музикалната индустрия предизвиква дебати относно авторското право и правата на музикантите. Миналата година излезе песен, в която се използват вокали, генерирани от AI, имитиращи Дрейк и The Weeknd. Тогава звукозаписната компания Universal Music Group принуди платформите за стрийминг да свалят трака. 

Дис "войната" между Дрейк и Кендрик Ламар може да е измислена, но не може да се каже същото за тази между рапърът Quavo и Крис Браун. Наскоро членът от група Migos обиди Браун в песен, която промотира в личния си инстаграмски профил. В нея Quavo се присмива на Крис, който през 2009 г. нападна физически тогавашната си приятелка Риана.