Фестивалът в Кан осъди остро ареста и разпита на иранката Таране Алидусти, съобщават чуждестранните издания. Френската културна институция призова за незабавното освобождаване на актрисата, задържана в събота в Иран, която подкрепи протестното движение в страната си.

"Солидарни сме с мирната демонстрация в подкрепа на свободата и правата на жените", се казва в съобщението на престижното събитие, провеждащо се на Лазурния бряг, което бе публикувано в социалните мрежи днес.

Таране Алидусти е най-известната личност, задържана във връзка с протестите в Иран през последните три месеца.

Британската поп група "Pet Shop Boys" обяви правителството в Иран за фашистко и публикува във виртуалното пространство фотография на актрисата, придружена от информация за ареста ѝ.

Директорът на кинофестивала в Торонто Камерън Бейли нарече Таране Алидусти "една от най-талантливите и разпознаваеми актриси на страната си"., предава БТА "Надявам се, че скоро тя ще бъде освободена и ще продължи да представя иранското кино", се казва още в съобщението на Бейли.

38-годишната жена е известна с участието си във филма "Търговският пътник", спечелил награда "Оскар" за чуждоезичен филм през 2017 г.

Снимка: Getty Images