В интервю за сп. "Ролинг стоун" 61-годишният музикант споделя, че не иска да бъде "бледо подобие на самия себе си". Фил Колинс бе принуден да преустанови 40-годишната си кариера, след като получи неврологично увреждане и проблеми със слуха.

"Не предвиждам повече да пея, нито да записвам песни. Тази част от живота ми остана зад гърба ми и смятам, че съм заслужил да не правя нищо. Вече не мога да свиря както преди и не искам да излизам пред публика само за да представя свое бледо подобие. Не желая да бъда сянка на онова, което бях. Имам малки деца и не чувствам необходимост да бъда на друго място и да се съревновавам", казва Колинс.

Седемкратният носител на "Грами" претърпя операцията през 2009 г., заради разместване на шиен прешлен и по-късно призна, че има проблеми със слуха и неврологично увреждане на ръцете.

През март миналата година говорител на Фил Колинс опроверга слуховете, че легендарният музикант се оттегля от музикалната сцена, заявявайки, че той само ще си вземе почивка. Колинс по-късно сподели на сайта си, че ще се посвети на семейството си. Това даде надежда на феновете му, че идолът им ще се завърне към музиката.

Фил Колинс има зад гърба си три брака и е баща на пет деца. Музикантът се присъединява към Дженезис на 19-годишна възраст. Колинс е продал над 150 милиона копия от албумите си, което го превръща в един от най-успешните британски изпълнители на всички времена.