Френският актьор Венсан Лендон ще бъде председател на журито на 75-ия кинофестивал в Кан, предадoха организаторите на събитието.

Форумът ще бъде открит на 17 май и ще продължи до 28 май.

Лендон поема поста от американския режисьор Спайк Лий. Миналата година оглавяваното от него жури връчи "Златна палма" на филма "Титан" на френската режисьорка Жулия Дюкурно, в който играе и Венсан Лендон.

"За мен е голяма чест и гордост, че ми е поверена,... , прекрасната и тежка задача да председателствам журито на 75-ия международен филмов фестивал в Кан", казва звездата в разпространено съобщение до медиите.

В работата си той ще бъде подпомаган от членовете на журито в състав: британската актриса и режисьорка Ребека Хол, актрисите от Индия Дипика Падуконе, от Швеция Нуми Рапас, от Италия Жасмин Тринка, режисьорите от Иран Асгар Фархади, от Франция Ладж Ли, от САЩ Джеф Никълс и от Норвегия Йоаким Триер.

Пълният състав на тазгодишното жури

Снимка: АР/БТА

За последен път френската знаменитост оглавява журито на фестивала в Кан през 2009 г., когато начело бе Изабел Юпер.

Преди по-малко от две седмици беше обявена и официалната селекция за проявата на Лазурния бряг.

Сред включените в конкурсната програма филмиса "ЕО" на Йежи Сколимовски, "Съпругата на Чайковски" на Кирил Серебренников, "Момче от небето" на Тарик Салех, "Братята на Лейла" на Саид Рустаи, "Showing Up" на Кели Райкарт, "Decision To Leave" на Пак Чан-ук, "Триъгълник на тъгата" на Рубен Йостлунд, "RMN" на Кристиан Мунджиу, "Носталгия" на Марио Мартоне, "Брокер" на Хирокадзу Корееда , "Armageddon Time" на Джеймс Грей, "Close" на Лукас Донт, "Брат и сестра" на Арно Деплешен, "Звезди по пладне" на Клер Дени, "Тори и Локита" на Жан-Пиер и Люк Дарден, "Crimes Of The Future" на Дейвид Кроненбърг, "Бадемовите дървета" на Валерия Бруни Тедески и "Holy Spider" на Али Абаси.

Снимка: Getty Images

Зомби комедия на Мишел Азанависиюс ще открие фестивала извън конкурсната програма. Първоначалното ѝ заглавие "Z" бе променено, за да не се смесва заглавието с буквата, превърнала в символ на подкрепата за руското нашествие в Украйна, предава БТА. Филмът на френския пазар ще се представя като "Coupez!", а на международния пазар заглавието ще е "Final Cut". Извън конкурсната програма ще бъде показан и "Топ Гън: Маверик" с Том Круз.

Тазгодишното издание на кинофестивала в Кан са завръща към традиционния период на провеждане през месец май, след като м. г. бе организиран през юли заради пандемията от Covid-19.