Песента, генерирана чрез изкуствен интелект (АI), в която звучат гласовете на Дрейк и The Weeknd породи спор, след като бе предложена да участва за "Грами".

"Heart on My Sleeve" е парчето, което "гръмна" през последните месеци. Макар Дрейк и Абел да не са правили обща песен, то такава вече има, благодарение на AI. И не само, че е вече факт - тя бе предложена и за "Грами".

Авторът й е анонимен. Известен е само неговият прякор - "Ghostwritеr". Въпреки че парчето е фалшиво, според Харви Мейсън - изпълнителен директор на "Recording Academy", тя е "абсолютно подходяща да получи награда, защото е правена от човек", пише "Variety". Представител на "Ghostwritеr" заяви пред "Times", че "Heart on My Sleeve" е предложена за две категории: "Най-добра рап песен" и "Песен на годината", като призът да отиде при авторът на "колаборацията", а не при самите изпълнители. Самата песен е правена в чест на 66-тите награди "Грами".

Но дори тя да се счита за отговаряща на условията от творческа гледна точка, правилата на "Грами" изискват песните да имат "широко разпространение на запис, достъпен в цялата страна чрез физически магазини, онлайн търговци на дребно на трети страни и/ или стрийминг услуги." След като песента първоначално се появи в YouTube "Universal Music", които имат подписан договор с изпълнителите, помолиха да бъде свалена. Междувременно Дрейк и The Weeknd от години бойкотират наградите и отказват да представят музиката си на тях. Враждата им започна през 2020 г., когато всепризнатият албум "After Hours" на The Weeknd бе отхвърлен.

Що се отнася до изкуствено направената песен - тя е презаписвана и качвана от неофициални трети страни в Интернет и услугите за стрийминг. Имайки предвид проблемите с авторските права битката тя да бъде свалена от всякъде е трудна.

През юли хората, които стоят зад наградите "Грами" подчертаха пред "Variety": "Няма да номинираме творение, създането изцяло чрез AI интелект. Това е разграничението, което се опитваме да направим. Това е човешка награда, която подчертава отличните постижения, водени от човешката креативност."

Въпреки това използването на "частичен" изкуствен интелект не е напълно забранено.

Според Харви макар песента да е създадена с помощта на изкуствен интелект, би могло да се зачете, ако гласовете са на реални хора, а не модифицирани. Пред "Variety" той заяви, че е разговарял със създателят на "Heart on My Sleeve", наричайки го "много перспективен" и "креативен". От своя страна Музикалната академия публикува тази година изявление относно генерирания от изкуствен интелект материал, в което се казва: "Произведение, което не съдържа човешко авторство, не отговаря на условията в нито една категория."