Гилдията на екранните актьори в Холивуд гласува за край на стачката, съобщи Асошиейтед прес. Членовете на борда на Гилдията одобриха сделката с филмовите студиа.

Изпълнителният директор и главен преговарящ от страна на Гилдията на актьорите Дънкан Крабтри-Айрланд обяви, че споразумението е получило 86 процента одобрение. По думите на Крабтри-Айрланд сделката със студиата поддържа възможността за работа за актьорите, които не са звезди. Президентката на Гилдията на актьорите Фран Дрешър коментира, че студиата са вярвали, че актьорите ще се откажат от стачните действия и затова са изчакали повече от два месеца, преди да инициират разговори за споразумение.

Все още не е ясно кои от членовете на борда са гласували против споразумението със студиата.

Сред членовете на борда са актьори като Били Портър, Дженифър Бийлс, Шон Остин, Шарън Стоун.

Актьорите не се нуждаят от ратифициране на споразумението със студиата, за да започнат работа, "всъщност някои вече работят", каза Крабтри-Айрланд.

По думите на Фран Дрешър най-важно в сделката е съгласието относно употребата на изкуствен интелект. "Ако не бяхме постигнали това, то каква защита предлагаме на членовете си?"

Повече детайли за параметрите на сделката между двете страни ще бъдат представени през следващата седмица. Известно е, че за използването на дигитални реплики (тоест дигитални копия) на актьорите ще се иска съгласие на актьорите, включително на фоновите. Съгласието ще е валидно само в рамките на един ангажимент. За всеки нов проект компаниите ще трябва да преговарят наново с актьора. Ако изкуственият интелект се използва, за да създаде синтетичен персонаж - например комбинирайки очите на Дензъл Уошингтън и косите на Марго Роби, съгласието трябва да бъде получено от всеки актьор, а Гилдията на актьорите трябва да може да преговаря за заплащане за всеки един.

Договорът между актьорите и студиата включва създаването на нов фонд за плащане на изпълнители за гледания в стрийминг услуги в допълнение към традиционното заплащане за показване на филми или сериали. Този въпрос провали преговорите за повече от седмица през миналия месец, преди студията да се върнат на масата за преговори.

Ще бъде увеличено и заплащането на актьори, които трябва да се преместят, за да участват в снимките на сериали. Интимни сцени ще се заснемат само с наемане на специален координатор от студиата.

Досега това не беше задължително, макар практиката да съществува.

Ще бъде увеличено и заплащането на актьори, които трябва да се преместят, за да участват в сериали.

Танцьорите, които пеят, и певците, които танцуват в дадена продукция, ще бъдат компенсирани и за двете си умения. Досега продукциите плащаха по схемата "две за едно".

Споразумението включва и повече защита и финансиране на самозаснемане с цел прослушване за роля.