Разкритията около фаталната стрелба на Алек Болдуин продължават. Бивш член на екипа на филма "Rust" каза, че "никога не се е чувствал толкова близо до смъртта" на снимачната площадка, както в дните преди да бъде убита Халина Хътчинс. Всъщност това не е кой да е, а главният оператор на филма, Лейн Лупър, който разкри това пред "Sky news".

Той напуска продукцията дни преди трагедията. И на негово място застава Халина. Лупър показва писмо пред "Sky News", което е изпратил до мениджъра на производствения процес на филма, и в което изразява опасенията си за безопасността на терена и благосъстоянието на екипа. Това той посочва като причина за напускането му. Лупър има 62 филма зад гърба си. 

В имейла, изпратен до Роу Уолтърс, г-н Лупър отбелязва две случайни изстрелвания на огнестрелни оръжия и едно случайно изстрелване на експлозиви със специални ефекти в дните преди г-жа Хътчинс да бъде убита по време на репетиция на сцена.

Снимка: Getty Images

Г-н Лупър каза, че говори за това сега, защото иска да изясни, че смъртта на г-жа Хътчинс, според него, е била причинена от желанието на продуцентите да намаляват разходите. Според него те поставяли потенциалната печалба на първо място, за сметка на безопасността на хората.

"Смъртта на Халина беше толкова предотвратима, просто ако се спазваха правилата за безопасност в индустрията, които са в сила от буквално десетилетия", каза той пред Sky News.

Той казва, че се е чувствал в голяма опасност на терена, защото нямало средствата, които осигуряват въпросната безопасност и за които продуцентите се скъпели.

"Самият екип работи много усилено, но не мисля, че това беше оценено от шефовете", каза г-н Лупър.

Шест са продуцентите на "Rust", която е независима продукция. Те са Райън Смит, Нейтън Клингър, Райън Уинтерстерн, Мат ДелПиано, Анджул Нигам и Болдуин. Холивудският ветеран Болдуин е единственият, който говори публично за смъртта на Хътчинс, и който заяви, че това бил "добре смазан" екип на снимачната площадка, но г-н Лупър оспорва това мнение.

Снимка: Скрийншот/You Tube

"Не знаехме какво се случва. Нямаше репетиции, нямаше срещи за безопасност, за да се обясни какъв е следващият изстрел, което също е изискване всеки път, когато използвате огнестрелно оръжие".

В изявление говорител на продуцентите на "Rust" каза: "Твърденията на Лупър относно бюджета и безопасността са очевидно неверни, което не е изненадващо, като се има предвид, че работата му беше да бъде оператор на камера и той нямаше абсолютно нищо общо са протоколите за безопасност или бюджетите".

Лупър говори по време на бдението за Халина Хътчинс в Албакърки

Снимка: Getty Images