Бившият крал на Белгия Албер II ще трябва да плаща ежедневна глоба от 5000 евро, ако откаже да му бъде направен ДНК тест, за да се установи дали е баща на художничката Делфин Боел, постанови белгийски съд.

Вижте снимки на Албер II и съпругата му Паола >>

51-годишната Боел води съдебна битка от 2013 г., за да бъде призната за дъщеря на Албер II, като твърди, че майка ѝ баронеса Сибил дьо Селис Лоншан имала продължителна любовна връзка с бившия крал преди няколко десетилетия.

През октомври м.г. белгийски съд реши, че 84-годишният Албер II трябва да се подложи на тест за бащинство. Бившият крал оспори решението, като случаят бе отнесен до Касационния съд, чието решение се очаква до края на тази година. Междувременно Апелативен съд в Брюксел днес реши, че Албер II трябва да се подложи на ДНК тест пред експерт по съдебна медицина и че бившият крал ще бъде глобяван от първия ден на евентуалното си неявяване за теста, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

ДНК тест през 2013 г. установи, че Жак Боел не е биологичният баща на Делфин.

Албер II, който абдикира през 2013 г. и е баща на сегашния крал Филип, винаги е отричал подобна връзка с Делфин Боел, но призна, че в брака му с 81-годишната Паола е имало трудни периоди.