Нечуващият американски актьор Трой Коцур е истинско доказателство, че за големите умения и талант няма граници и невъзможни неща. Той сбъдва холивудската мечта на хората с увреден слух и е истинско вдъхновение за тях.

Коцур стана първият нечуващ артист, получил от американската Гилдия на актьорите индивидуално отличие за поддържаща мъжка роля за участието си във филма "CODA: Дете на глухи родители", продуциран от стрийминг платформата Apple+.

"За първи път държа нещо подобно... Толкова съм горд и това (б.а. отличието) просто показва, че мечтите могат да се сбъднат... Никога не се знае кога... Но трябва да се доверите на волята си", заяви той пред Асошиейтед прес след края на церемонията в Санта Моника, където бяха раздадени призовете.

Снимка: Getty Images

При получаването на наградата звездата произнесе прочувствена реч с помощта на преводач от жестов език, в която сподели, че е член на Гилдията от 2001 г., но едва "сега чувствам, че най-накрая съм част от семейството". От сцената той разказа за многобройните несгоди, с които се е сблъсквал по време на актьорската си кариера, но те не го отказали да върви по пътя към мечтите си.

"Надявам се младите хора, които са глухи или с увреден слух, да си повдигнат самочувствието и да се вдъхновят, че могат да преследват мечтите си", казва Трой Коцур. "Искам тези деца да не се чувстват ограничени".

Филмът "CODA: Дете на глухи родители" на режисьора Сиан Хедър открива пътя на Коцур (53 г.) към най-големите холивудски сцени и насочва световното внимание към общността на нечуващите хора. За ролята си актьорът е сред номинираните за всички престижни филмови награди този сезон.

Отличията на американската Гилдия на актьорите се смятат за важен показател за успех на наградите "Оскар", тъй като нейните членове са най-голямата група в Академията за кинематографично изкуство и наука. Предстои те да бъдат връчени на 27 март.

Снимка: Getty Images

Трой Коцур е сред номинираните за престижната статуетка в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля. Ако спечели, той ще бъде едва вторият нечуващ с най-престижното киноотличие. През 1987 г. Марли Матлин взе "Оскар" за участието си във филма "Деца, забравени от Бога". Тя партнира на Коцур в "CODA: Дете на глухи родители", който е номиниран и в категорията за най-добър филм.

Актьорът е и сред претендентите за британските филмови награди БАФТА, които предстои да бъдат раздадени на 13 март. Той беше номиниран и за "Златен глобус", а когато разбрал, че е кандидат за отличието, толкова се развълнувал, че буквално паднал от стола, на който седял. "Златен глобус" в края на януари за поддържаща мъжка роля обаче спечели Коди-Смит Макфий за продукцията "Силата на кучето".

В интервю за списание "People" Трой Коцур споделя, че за него продукцията "CODA: Дете на глухи родители" е сбъдната мечта. Той се превъплъщава в ролята на рибар с увреден слух, а Марли Матлин е негова съпруга. Двамата разчитат на чуващата си дъщеря да им помага в комуникацията с външния свят. Семейството е на кръстопът, когато младото момиче (в ролята Емилия Джоунс) трябва да направи житейски избор - музикална кариера далеч от родителите или да остане в семейната рибарска фирма.

Снимка: Getty Images

Коцур споделя, че е получил много добри отзиви за филма от общността на глухите и е горд, че има възможност да играе заедно с Матлин.

"Тя беше мой наставник", разказва актьорът. "Тя беше сама в продължение на много години. Разбирам през какво е преминала и съм повече от щастлив да я подкрепя".

Коцур си спомня, че гледал моментът, в който актрисата печели приза на Академията за ролята си във филма "Деца, забравени от Бога". Това му дало надежда, че може да изгради актьорска кариера въпреки глухотата. "Разбира се, не осъзнавах колко тежко ще бъде... в шоубизнеса", признава Коцур във виртуално интервю за списание "Peple", което дава от дома си в Меса, щата Аризона.

Коцур изучава в края на 80-те години сценични изкуства в специализирания за хора с увреждания на слуха университет Галоуде. След това започва да участва в представления, организирани от Националния театър за глухи и "Деф уест". По време на сценичните си изяви той се среща и със съпругата си - актрисата Диан Брей.

Театралната сцена му дава възможност да усъвършенства начина си на изразяване с жестове. "За мен е важно на сцената да изразявам емоции чрез жестовия език", споделя той. "Искам публиката да има различна гледна точка. Искам да се отърват от предразсъдъците си за нечуващите хора", казва Коцур.

В последните годините той получава ангажименти като гост-актьор в телевизионни сериали. В голям степен обаче изгражда филмовата си кариера в малки, независими продукции. Неговото впечатление е, че в телевизията и в киното нечуващите герои са представени като жертви или будещи съчувствие хора, освен ако продукциите не са направени по истинска история. Обикновено един от героите е с увреден слух, но в "CODA: Дете на глухи родители" трима са нечуващите актьори.

Снимка: АР/БТА

"Нашият филм е една голяма крачка напред", гордее се Трой Коцур. Той смята, че това няма да е мимолетна мода в киноиндустрията. "Чувствам се толкова благословен, че успях да направя тази стъпка напред. Мисля, че е време Холивуд да бъде по-отворен, по-креативен и по-разнообразен", казва Коцур. "Всеки има история, която да разкаже".

Въпреки това вижда признаци на промяна в киноиндустрията.

"В миналото работих толкова упорито, опитвайки се да си изкарвам прехраната. Този път е обратното.... Предлагат ми проекти, вместо да се боря за работа."

След "CODA: Дете на глухи родители" предстои Трой Коцур да започне да снима филм, наречен "Flash Before the Bang", предава БТА. Той е по истинската история на гимназиален отбор по лека атлетика с нечуващи спортисти. В продукцията е планирано да участват осем млади глухи актьори.