Елън Дедженъръс е комик, продуцент, телевизионна водеща, актриса и писателка, известна със своето предаване - "Шоуто на Елън Дедженъръс", което неотдавна достигна до своя последен епизод. Легендата от малкия екран обаче е позната и с други аспекти от биографията си, които далеч не са свързани с професионалната ѝ кариера.

Родена е на 26 януари 1958 г. в семейството на Бети, която е говорен терапевт, и Елиът Дедженъръс, работещ като застрахователен агент, като има и по-голям брат - Ванс Дедженъръс. През 1974 г. родителите им се развеждат. Когато майка им се омъжва повторно, двете се местят в Атланта, Тексас, а Ванс остава с баща им.

Съжителството с доведения ѝ баща не е лесно. Често използвал за оправдание скорошната диагноза на майка ѝ - рак на гърдата, за да я опипва уж да се увери, че при дъщеря ѝ всичко е наред. Един ден се опитал да разбие вратата на стаята ѝ с намерението да я изнасили, което я кара да избяга от вкъщи и да прекара нощта в болница. Няколко години по-късно разказва на майка си за случилото се, но тя не ѝ вярва и бракът ѝ с Рой Грюсендорф продължава още 18 години. Той издъхва през 1997 година, а тя съжалява, че не е послушала и подкрепила дъщеря си.

Елън се дипломира в гимназията в Атланта, а после отива в Ню Орлиънс, за да продължи своето образование, следвайки специалността "Връзки с обществеността". След един семестър напуска университета и става чиновник в юридическа фирма с братовчедка си Лора Джилън. Едновременно с това тя работи като продавачка на дрехи, бояджийка, барманка и сервитьорка в различни ресторанти.

Първоначалните ѝ изяви в stand-up комедията са в местни клубове. Сред своите идоли на подражание посочва Уди Алън, Стив Мартин, Люсил Бол, Карол Бърнет и други. В началото на 80-те години Елън прави национално турне, а през 1984 г. е обявена за най-забавния човек в Америка от телевизионната медия "Showtime".

В края на 80-те, началото на 90-те Дедженъръс се появява на малкия екран, главно в ситкоми като "Open House" (1989 г.) и "These Friends of Mine", който по-късно е преименуван на "Елън". Вторият постига голям успех, особено през 1997 г., когато официално "разкрива" своята хомосексуална ориентация в един от епизодите. Пети сезон не е толкова успешен и се налага да спрат поредицата. През 2001 г. прави повторен опит, който не е особено успешен.

През 2003 г. стартира предаването "Шоуто на Елън Дедженъръс". То става толкова успешно, че печели общо 25 награди "Еми" за първите три сезона. Епизодите му включват интервюта с най-различни гости, игри, закачки, смешки и изненади. Може дори да се каже, че по някакъв начин телевизионната продукция се превръща в начин на живот на водещата. Тя отдава толкова много за нея, за да изглежда добре, но в един момент решава, че не може да продължи. През 2022 г. предаването спира да се излъчва.

През годините Дедженъръс се изявява като водеща на церемонии по награждаване като наградите "Еми". Чувството ѝ за хумор винаги успява да разсмее публиката дори след трагични събития като атентата през 2001 г. Благодарение на това е номинирана за награда "Еми" за водеща.

През 2015 г. създава своя лайфстайл марка, която включва дрехи, обувки, аксесоари, неща за дома и дори неща за домашните любимци. Сред другите ѝ занимания влизат озвучаването на анимационни герои. Сред най-известните е рибката Дори от "Търсенето на Немо", с която печели няколко награди.

Когато Елън признава своята сексуална ориентация по телевизията, това се превръща в нова стръв за таблоидите, които още тогава имат навика да се ровят в живота на известните личности, независимо дали ще ги наранят или не. Майка ѝ споделя, че първоначално е била шокирана, когато е разбрала, но се научава да го приема и сега подкрепя дъщеря си.

Същата година започва връзка с актрисата Ан Хейш, която приключва през 2000 г. Следва тригодишен романс с актрисата, продуцент и фотограф Александра Хедисън. Изглежда три е щастливото число и за Елън, защото следващата ѝ половинка Порша де Роси е и жената, за която се жени, независимо от забраната за еднополовите бракове в Калифорния, въведена в края на 2008 г. Съюзът им все пак е признат, защото се е случил преди да бъде въведена тази промяна в закона и Порша успява да промени фамилията си на Дедженеръс.

Оказва се обаче, че Елън не е толкова усмихната и добра с хората, които работи, когато камерите са изключени. През юли 2020 г. десет члена от екипа ѝ подават жалба за неуважително отношение. Комикът Кевин Т. Портър я определя като "един от най-грубите живи хора" и приканва потребителите на платформата Twitter да споделят истории за лични сблъсъци с тази нейна страна. "Warner Bros. Entertainment" започват разследване по въпроса, а самата Елън по-късно се извинява няколко пъти и обещава да поправи грешките си.

Независимо от всичко, Елън Дедженъръс си остава една от най-колоритните личности на американската телевизия. Телевизионната водеща вече навърши 65 години, но едва ли скоро ще прекрати публичните си изяви. А ако има нещо по-заразно от върлуващия грип в момента по нашите ширини, то това е смехът.