Компютърен хакер, който е откраднал неиздадени песни на британската суперзвезда Ед Шийран и американския рапър Лил Узи Върт, беше осъден на 18 месеца затвор, съобщи Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Адриан Квятковски от Ипсуич, Южна Англия, е проникнал в облачните акаунти на изпълнителите и е продал песните им за криптовалута. Лондонската полиция, която разследва случая, заяви, че Квятковски е спечелил 131 000 британски лири (147 000 долара) от транзакциите.

"Квиатковски е проявил пълно пренебрежение към творчеството и упорития труд на музикантите, които създават оригинални песни, както и към последвалата загуба на приходи", заяви Джоан Якимек от прокуратурата. "Той егоистично е откраднал музиката им, за да спечели пари за себе си".

Снимка: Getty Images

През август Квятковски се призна за виновен по различни обвинения, включително 14 нарушения на авторските права и три обвинения за компютърни злоупотреби.

Полицията в Лондон работи съвместно с властите в САЩ за разследване на случая, след като мениджърските компании на няколко музиканти съобщават, че лице, известно в интернет като Spirdark, е получило достъп до облачните акаунти на клиентите им и продава съдържанието им.

Квятковски е арестуван от отдела за престъпления срещу интелектуалната собственост на полицията в Лондон през септември 2019 г.

Снимка: Getty Images