Хали Бери завинаги ще остане в историята на киното като първата чернокожа жена, спечелила престижната награда "Оскар" в категорията "Най-добра актриса" за изпълнението си във филма "Балът на чудовището". И макар от тогава да минаха почти две десетилетия, тя все още е единствената афроамериканка, носителка на отличието, без значение колко прекрасни роли пресъздадоха на голям екран нейните колежки до сега. Днес, в този слънчев и горещ августовски ден, последното момиче, застанало до Пиърс Броснан като Агент 007, празнува своята 55-а годишнина, макар на никого да не му се вярва, тъй като тя изглежда наистина ослепително.

И макар вече много да е изписано за нея, все още малко са хората, които знаят, че първоначално нейните родители я кръщават Мария. Самите те обаче променят решението си, когато тя е на 5 г., давайки ѝ името Хали, което заимстват от названието на една от най-емблематичните сгради в родния ѝ град Кливланд, щата Охайо. Въпреки че днес е една от най-големите звезди в киното, като дете тя далеч не е популярна сред връстниците си, които често я нападат и обиждат на расистка основа. Бери обаче не свежда глава и отказва да се примири с мястото, което ѝ отреждат околните. Напротив, жестоките думи я амбицират да докаже, че въпреки произхода си може да постигне всяка своя цел. Така и става. Завършва гимназия с отличие като главна мажоретка, президент на випуска, редактор на училищния вестник и кралица на бала.

Вижте снимки на Хали >>

Докато учи в колежа "Cuyahoga" участва в няколко конкурса за красота, които безапелационно печели, превръщайки се в "Мис тийн Америка" и "Мис Охайо". През 1986 г. става първа подгласничка на "Мис Америка", след което заема шесто място в "Мис Свят".

Днес обаче няма да говорим за професионалните ѝ постижения, защото те са добре известни на всеки. Вместо това ще се насочим вниманието си върху решението, преобърнало целия ѝ свят, след като на 22 г. лекарите я диагностицират с диабет.

"Още тогава разбрах, че трябва да променя начина си на живот. Това щеше да ми позволи да живея по-дълго, постигайки най-важните ми мечти - да стана майка и да имам семейство", казва тя.

Именно здравословният начин на живот е основна тема в интервюто, което тя дава пред "The Kit", провело се на този ден преди година. В него холивудската знаменитост разказва как се грижи за ума и тялото си, но също така обяснява защо съвършенството не трябва да бъде наш основен приоритет.

Поемайки по пътя на здравословния живот, човек сякаш често има усещането, че не прави достатъчно. Вие сблъсквали ли сте се с този проблем?

В началото може би да. Но на по-късен етап се освободих от него, тъй като стигнах до простото заключение, че усъвършенстването идва от само себе си с времето и практиката. В момента имам рутина, която следвам, без дори да се замисля.

Специалистите казват, че добрите резултати идват със стриктното спазване на определен режим. Случвало ли ви се е да се отклоните от вашия?

Истината е, че не се притеснявам да го направя. Признавам си, че понякога си позволявам пакет чипс и диетична "Coca-Cola". За всеки е важно да има дни, в които може да се наслади на онова, което обича, дори то да му е забранено. На мен лично това ми помага да се придържам към посоката на моето пътуване - не се стремя да бъда перфектна, а просто да дам най-доброто от себе си.

Ако можехте, какъв съвет бихте дали на своето по-младо "Аз"?

Не бих... Харесвам живота си такъв, какъвто е. Дори и да имах шанса да го изживея наново, бих го сторила по същия начин. Да, допускала съм грешки, но те също имат определена стойност и са част от мен самата, от моята история.

В такъв случай какъв е съветът, който се радвате, че не сте послушали?

Да остана омъжена на всяка цена и въпреки всичко (смее се).

Кои са нещата, които ви карат да се чувствате добре, когато имате лош ден?

Масаж, чаша червено вино, хубав филм и музиката на Руичи Сакамото.

Как успявате да се справите с всичките задачи и отговорности в ежедневието си?

Важно е да намериш правилният баланс. За това ми помагат тренировките и медитацията, чрез които изкарвам натрупания в себе си стрес. Няма нищо по-освобождаващо от тях.

Кой е здравословният навик, който се опитвате да възпитате в своите деца?

Да се вслушват в нуждите на собственото си тяло, но да игнорират потребността му от захар, защото тя не е техен приятел.

Как бихте описали перфектния ден?

Зависи къде съм, какво правя и какво е важно да постигна този ден. Ще кажа следното: Винаги се опитвам да имам план, така че да изпълня всичко, което считам за важно. Ако постигна тази цел, тогава смятам, че денят е бил страхотен.