Алфред Молина е актьор от испански произход, който се доказва неведнъж в различни продукции, макар и предимно във второстепенни роли. Дебютира на екран през 80-те години и оттогава не спира да се впуска в нови предизвикателства.

Роден е Алфредо Молина на 24 май 1953 г. в Лондон, в семейството на испанския имигрант Естебан Молина и италианската имигрантка Джованна. Алфред израства в квартал "Нотинг Хил", квартал, който по онова време е предимно населен от имигрантски семейства и завършва католическото училище. Решава, че иска да стане актьор след като гледа филма "Спартак" (1960 г.), когато е на девет години и в последствие е приет в местното училище по драма и музика. На 21 години от Алфредо сменя името си на Алфред по настояване на агента си.

Снимка: Getty Images

Първата изява на Молина на екран е през 1978 г. в ситкома "The Losers". Филмовият му дебют е с малка роля в "Похитителите на изчезналия кивот" от знаменитата поредица за Индиана Джоунс, режисирана от Стивън Спилбърг, с участието на Харисън Форд.

"Признавам си, тогава не ми е минавала мисълта през главата, че ще стане хит", казва той относно кратката си поява във филма.

Снимка: Getty Images

Много пъти е отправял своите благодарности към Спилбърг, защото именно превъплъщението му в Сатипо е това, което дава истинско начало на кариерата му. Истинският му пробив обаче се считат "Letter to Brezhnev" (1985 г.) и "Prick Up Your Ears" (1987 г.).

През 90-те години участва в редица различни продукции като сред по-познатите са "Маверик" (1994 г.), "Белият зъб 2: Митът за белия вълк" (1994 г.), "Мъртвецът", (1995 г.), "Буги нощи" (1997 г.), "Магнолия" (1999 г.) и други, които се харесват на зрители и до днес.

С колегите си от "Шоколад"

Снимка: Getty Images

Началото на новия век бележи още по-успешен период в кариерата му. През 2000 г. играе във филма "Шоколад", който е успешен сред кино критиците и получава номинация за "Оскар". Две години по-късно Алфред влиза в ролята на Диего Ривера в биологичната драма "Фрида" със Салма Хайек в главната роля. За нея той получава първата си номинация за награда от Британската филмова академия и от Гилдията на екранните актьори (SGA).

Снимка: Getty Images

Получава още по-голямо признание след превъплъщението си в д-р Октопус в "Спайдър-Мен 2" (2004 г.), за което получава и номинация за награда "Сателит". Други известни филми от този период са "Шифърът на Леонардо" (2006 г.) по Дан Браун, "Коприна" (2007 г.), "Съзряване" (2009 г.), "Розовата пантера 2" (2009 г.) и "Принцът на Персия" (2010 г.).

С Еди Редмейн в "RED" на Бродуей

Снимка: Getty Images

По това време дебютира и на сцената на Бродуей в постановката "Art", а по-късно става патрон на театралната организация "Theatretrain".

През 2021 г. се завръща в ролята си на д-р Октопус в "Спайдър-Мен: Няма път към дома". По сюжет героят му се връща към живота, а лицето на самия актьор е променено дигитално, за да прилича на себе си от 2004 г. Това негово завръщане го развълнува, тъй като винаги е бил почитател на "Марвел".

Освен с актьорско майсторство, Алфред Молина се занимава с активизъм и често дарява пари за изучаването и търсенето на лечение на автоимунни заболявания като СПИН.

След "Спайдърмен 2", гостува в MTV TRL Times Square Film Festival Week

Снимка: Getty Images

Днес Алфред Молина може и да не е сред най-големите имена в киното като свои колеги, но това не обезценява неговите талант и отдаденост.

Във "Fiddler on the Roof"

Снимка: Getty Images

Той показва, че не е нужно да си главен герой, за да бъдеш запомнен или оценен. Все пак всеки има своя собствена роля както във филмите, така и в живота.

В "Dudley Do-Right" като злодея Снидли Уиплаш

Снимка: Getty Images