Херцогът и херцогинята на Съсекс Хари и Меган ще получат наградата "Пулс на надежда" ("Ripple of Hope") заради усилията си в борбата срещу расизма, писаха британските медии.

Отличието се връчва от американската фондация за правата на човека "Робърт Ф. Кенеди".

Говорителят на организацията Кери Кенеди - дъщеря на покойния политик, който бе по-малък брат на някогашния президент на САЩ и негов доверен съветник, съобщи, че Хари и Меган "смело се противопоставиха на расизма в британското кралско семейство, противопоставиха се на вековни традиции, за да докажат, че расизмът не може да има място в света".

"Те съзнаваха, че могат да изгубят семейството си, позицията си в света, но все пак го направиха", добави тя.

По-рано, в интервю с телевизионната водеща Опра Уинфри, Меган говори за проявата на расизъм от страна на кралската фамилия, по-специално към сина им Арчим припомня БТА. Майката на бившата актриса е чернокожа, а баща ѝ с бяла кожа.

Снимка: Getty Images

Херцозите на Съсекс ще получат отличието, което е вдъхновено от известната реч на сенатор Робърт Кенеди "Пулс на надежда", произнесена през 1966 г. в Кейптаун, където по това време е режимът на апартейд.

Церемонията по награждаването ще бъде на 6 декември.

Сред носителите на приза са президентите на Щатите Барак Обама и Бил Клинтън, бившият държавен секретар Хилари Клинтън, актьорът Джордж Клуни.

Снимка: Getty Images

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО