Исландската група "Хатари", която участва в големия финал на Евровизия 2019 снощи провокира, развявайки палестинския флаг по време на финала в Израел.

Вижте "Хатари" на сцената >>

Изпълнението на "Хатари" бе очаквано с голямо нетърпение заради необичайното звучене на техно пънк бандата. Те разнообразиха конкурса от лиричните и диско парчета, с които другите страни се представиха.

Тазгодишната "Евровизия" мина под знака на политическите послания, а "Хатари" предизвикаха противоречиви коментари, като вдигнаха палестински флагове по време на обявяването на резултатите, докато седяха в сепарето си.

Действията им предизвикаха смущение в залата, а публиката започна да ги освирква, така че за една от водещите - манекенката Бар Рафаели, стана трудно да продължи с обявяването на точките на другите изпълнители.

Изпълнението на Мадона също включваше палестинското знаме. То беше на гърба на танцьор, който излезе от сцената ръка за ръка с друга танцьорка, на чийто гръб пък беше израелското знаме.

"Нека никога не подценяваме силата на музиката да събира хората", каза Кралицата на попа, преди да се качи на сцената.

Бившият член на Pink Floyd Роджър Уотърс, пионерът в електронната музика Браян Ено и режисьорите Кен Лоуч и Майк Лий бяха сред британските знаменитости, които призоваха за бойкот на конкурса тази година. А началото на шоуто бе съпътствано от протести в Тел Авив.