Софи, британската херцогиня на Единбург, пристигна в Украйна и се срещна с президента Володимир Зеленски и съпругата му, като това бе първото посещение на британска кралска особа в страната от началото на конфликта с Русия, съобщи снощи Бъкингамският дворец, цитиран от световните медии. 

52-годишната Софи е съпруга на най-малкия брат на крал Чарлз - принц Едуард и направи изненадващото посещение от името на британското външно министерство, за да покаже солидарност с хората, засегнати от войната, и като част от работата си в защита на жертвите на сексуално насилие, свързано с конфликта, се казва в изявление на кралския двор, пише БТА. 

"Вярно е, че жените и момичетата плащат най-скъпо от гледна точка на човешката цена, когато става въпрос за начина, по който са засегнати, за начина, по който могат да бъдат използвани като оръжия във войната", каза тя в своя реч по време на посещението. "Изнасилванията се използват, за принизяване, унизяване и унищожаване, и ние трябва да станем по-добри в опитите си да предотвратим това", добави тя.

Вижте снимки от посещението й >> 

Британското външно министерство съобщи, че Софи е изразила почитта си към загиналите в Буча, град близо до Киев, където руските сили са обвинявани, че са извършили военни престъпления, включително екзекуции и изнасилвания. Тя се срещнала с жертви на свързано с конфликта сексуално насилие, с жертви на изтезания, както и с деца, които са били върнати в Украйна, след като са били отделени от семействата си и отведени в Русия, добави ведомството. Херцогинята се срещнала и с доброволки, които са помогнали на своите общности да се справят с последиците от нападенията с дейности в помощ на психичното здраве на децата.

"Срещнах толкова много прекрасни украинци ... в Обединеното кралство, които са намерили дом там", каза още тя и добави, че "сърцата им все още са тук". "Те биха искали един ден да се върнат у дома и се надявам това да се случи", заяви херцогинята.