Докато полицията разследва как халосни патрони са сбъркани с истински, за да се стигне до убийството на снимачната площадка на филма "Rust", Холивуд скърби за покойната операторка Халина Хътчинс и се моли за пострадалия Джоел Соуза.

Колегата на Хътчинс - Адам Еджипт Мортимър, който работи с нея по "Супергерой от друго измерение" миналата година, написа в Twitter: "Толкова е тъжно, че загубихме Халина. И съм ужасно бесен, че това може да се случи на снимачната площадка. Тя беше брилянтен талант, абсолютно отдаден на изкуството и на филма".

Режисьорът Джеймс Гън ("Пазители на Галактиката" и "Отрядът самоубийци") признава, че най-големият му страх е иемнно някой да не пострада фатално на снимки на някои от неговте филми. "Моля се това никога да не се случи. Сърцето ми е с всички, засегнати от трагедията днес на снимачната площадка на Rust, особено с близките на Халина Хътчинс", споделя Гън.

Актьорът Илайджа Ууд, познат от дете с участия във филми като "Завръщане в бъдещето" и "Авалон", и добил световна слава като Фродо от "Властелинът на пръстените", пише: "Абсолютно ужасяваща и съкрушителна новина за оператора Халина Хътчинс. Сърцето ми е с нейното семейство". 

От продуцентската компания на филма Rust - Movie Productions LLC, съобщиха официално, че снимките са спрени за неопределено време. "Целият актьорски състав и екипът са абсолютно съкрушени от трагедията. Изпращаме нашите най-дълбоки съболезнования на семейството и близките на Халина", се казва в изявление на компанията. Добавят и, че оказват пълно съдействие на разследването на полицията в Санта Фе.

Актьорът и съпруг на София Вергара Джо Манганиело, който работи с Хътчинс в "Супергерой от друго измерение", споделя в Instagram, че се е събудил от съобщенията, които е получил. След като видял новините за смъртта ѝ бил в шок.

"Тя беше невероятен талант и страхотен човек. Имаше такава визия, усет и стил. Беше от онези оператори, заради които ти се иска нещата да се случват, знаеше какво се иска от нея и как да го постигне. Сътрудничеше си страхотно с всеки пред нейната камера. Не мога да повярвам, че в днешно време това може да се случи - изстрел от реквизитно оръжие да убие член на екипажа? Това е ужасна трагедия", добавя съкрушеният Манганиело, който тъжи и заради сина на Халина Хътчинс. 

Режисьорът Джеймс Кълън Бресак ("Крепост" и Survive the Game, бел. ред: заглавието още няма официален превод на български) пише под последната публикация на Хътчинс в Instagram: "Ще ми липсваш, приятелко. Съкрушен съм". А в Twitter добавя: "Никога повече няма да използвам нищо освен еърсофт оръжия и гумени пистолети във филмите си. Това не трябваше да се случва. Халина, ти беше скъпоценен камък".

Актьорът Дуейн Джонсън-Скалата също отдаде почит на Хътчинс, коментирайки последната ѝ публикация в Instagram: "Толкова съжалявам. Почивай в мир. Изпращам цялата си любов и сила на твоето семейство".