Хю Лори - актьор, писател, музикант и джентълмен с пословично чувство за хумор днес навършва 61 години. И макар да знаем, че той не обича да празнува рождените си дни и казва "Намирам за доста странно да празнуваш приближаването към смъртта си и въобще не ми се струва подходящ повод за парти!", ние решихме да отбележим факта, че днес е роден актьорът, който винаги ще бъде запомнен като д-р Хаус.

Вижте снимки на Хю Лори >>

Джеймс Хю Калъм Лори е роден на 11 юни 1959 г. в Оксфорд. Баща му Уилям Ран Лори е Олимпийски златен медалист по гребане, а след това става лекар. Майка му Патриша Лори е писателка. Семейството му е силно религиозно, но Лори се определя като атеист. Учи в Dragon School, където става ясно, че младежът не си пада особено по уроците, а предпочита да се занимава с други неща, като например спорт. Там се справя добре. Успехите му в училищния отбор по гребане му дават възможност да учи в престижното мъжко училище Eton. Въпреки че иска да стане лекар като баща си, записва археология и хуманитарни науки в Selwyn College. Записва се в театралната трупа на университета. В колежанската артистична среда Лори се среща с Ема Томпсън и скоро двамата започват да излизат. Не след дълго се запознават и със Стивън Фрай, с когото стават близки приятели. През 1981 г. се дипломират и заедно започват да създават успешни телевизионни проекти.

През 1989 г. Хю Лори се жени за Джоан Грийн, от която има три деца - Чарлс, Уилям и Ребека. Бракът им продължава и до днес. Семейството живее в Северен Лондон.

Лори казва, че периодът, през който снима "Д-р Хаус" се оказва тежък за семейството му, тъй като по 9 месеца всяка година той прекарва в Америка, докато жена му у децата му са в Лондон.

Хю Лори и актьорската кариера

През 1985 г. е премиерата на "Plenty" с Мерил Стрийп, Стинг и др. От 1987 до 1995 г. по телевизията успешно върви авторското шоу на Лори и Стивън Фрай "A Bit of Fry and Laurie". Хю се снима редовно и в "Черното влечуго" с Роуън Аткинсън. Снимайки се предимно в телевизията, Лори все пак поглежда и към киното през 1989 г. с участие в "Strapless". През 1992 г. отново участва в пълнометражен игрален филм със заглавие "Peter's Friends", режисиран от и с участието на Кенет Брана. В ролите са още Стивън Фрай, Ема Томпсън и др. От 1990 до 1993 г. Хю Лори участва в сериала "Jeeves and Wooster", заедно с Фрай. През 1994 г. излиза филмът "A Pin for the Butterfly", а на следващата година е премиерата на "Разум и чувства" на Анг Лий, с Кейт Уинслет, Ема Томпсън, Хю Грант и др. През 1996 г. англичанинът влиза в ролята на злодея Джаспър в "101 далматинци" с Глен Клоуз, Джеф Даниълс и др. На следващата година излиза "The Borrowers" с Джон Гудман.

През 1998 г. има роля в "Желязната маска" с Леонардо ди Каприо, Джеръми Айрънс, Джон Малкович, Жерар Депардийо, Гейбриъл Бърн и др. До края на 90-те години актьорът участва още в "Братовчедката Бет" с Джесика Ланг, Елизабет Шу, Боб Хоскинс и др., "Стюарт Литъл" с Джина Дейвис и гласа на Майкъл Джей Фокс и "Blackadder Back & Forth" с Роуън Аткинсън, Колин Фърт, Стивън Фрай и др.

Новото хилядолетие започва с роля в "Maby Baby" (2000) и "Chica de Rio" (2001). През 2002 г. излиза "Стюарт Литъл 2", а две години по-късно е премиерата на "Flight of the Phoenix" с Денис Куейд.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 2004 г. започва излъчването на сериала, който ще направи Хю известен в САЩ, а и по целия свят. Това е "Д-р Хаус". През 2008 г. Хю Лори излиза за кратко от имиджа на циничен гений в медицината и се снима в "Street Kings" с Киану Рийвс, Форест Уитакър, Тери Крюс и др. През 2011 г. излезе нов филм с участието на Хю Лори - "The Oranges", озвучава и Стив в анимацията "Тайните служби на Дядо Коледа", също от 2011 г.

През 2016 г. излиза и друг сериал с участието на Хю Лори - "Ченс", в който актьорът влиза в ролята на психиатъра д-р Елдън Ченс.

Лори се изявява и като музикант. Има два издадени албума "Let Them Talk" от 2011 г. и "Didn't It Rain" от 2013 г.

През 2014 г. изнася концерт в България, като очарова публиката с музикалните си изпълнения и безупречното си чувство за хумор.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Значими награди:

"Златен глобус" 2007 г. и 2006 г. за най-добро изпълнение на актьор в драматичен телевизионен сериал - "Д-р Хаус".

"Златен глобус" 2017 г. за най-добър актьор в поддържаща роля в шпионския минисериал "Нощният мениджър".

БТА

Интересни факти:

Умее да свири много добре както на пиано, така и на китара.

Когато е на 16 години, баща му му подарява мотор. Същата година Лори получава и първата си китара - Yamaha.

През 90-те години Лори публикува два романа - "The Gun Seller" и "The Paper Soldier".

Цитати:

"Момичетата са сложни. Указанието за употреба към тях е 800 страници, но липсват глави 14, 19, 26 и 32, а освен това и преводът е ужасен" - по повод отглеждането на дъщеря му.

"Това е все едно да пишеш с лявата ръка. Или все едно всеки да играе с тенис ракета, а ти да си със сьомга." - обяснява как се е чувствал, когато е трябвало да говори с американски акцент.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos