Известният ирански кинорежисьор и победител на "Берлинале" Мохамад Расулоф е осъден на удари с камшик, затвор и глоби, съобщи негов адвокат, цитиран от ДПА и АФП.

Адвокатът му Бабак Пакня написа в сряда в социалната медийна платформа X, че съд в Техеран е осъдил 52-годишния мъж на осем години затвор, от които пет години трябва да бъдат излежани. Режисьорът трябва да бъде наказан и с удари с камшик.

Според защитника съдебната власт е заявила, че тежкото наказание се дължи на нарушения на националната сигурност. На Расулоф също така е наредено да плати и глоба. Споменава се и конфискация на имущество.

Първоначално нямаше потвърждение на съдебното решение от иранската съдебна система. Някои местни медии дори разкритикуваха публикацията на адвоката.

Преди малко повече от година на Расулоф беше забранено да пътува в чужбина.

Режисьорът беше освободен от известния техерански затвор "Евин" едва през февруари 2023 г. след около седем месеца престой. Преди да попадне в затвора, той критикува срутването на търговски център в югозападния ирански град Абадан, при което загинаха много хора, съобщава БТА.

Расулоф, който спечели "Златна мечка" на Берлинале през 2020 г. за филма си "Няма зло" за смъртното наказание в Иран, е критичен към режима в страната. Въпреки че му е забранено да снима филми, той продължава да реализира кино проекти. Филмът му "Семето на дивата смокиня" е в официалната конкурсна програма на 77-ия кинофестивал в Кан, който започва на 14 май.

Живял е както в Техеран, така и в Хамбург.