Итън Хоук е американски актьор, автор и режисьор известен не с една или две роли сред колегите си в Холивуд. Изявява се главно в по-сериозните филмови жанрове като драма и трилър. Придържа се към драмата и в режисьорската си работа, а освен с кино се занимава с театър.

Роден е на 6 ноември 1970 г. в Тексас, САЩ. Родителите му се влюбват, докато все още са в училище, а Итън се ражда, когато са в университет. Развеждат се, когато е на 4 години и малкият Хоук заживява с майка си. Двамата се установяват в Ню Йорк, а десет години по-късно заживяват в Ню Джърси. Когато е в гимназията мечтата му е да стане писател, но в последствие проявява интерес към актьорското майсторство.

Получава първата си роля на 14 години във филма "Изследователи" (1985 г.). Макар и да получава добра обратна връзка от критици, не се справя добре в бокс офиса, което кара Итън да се откаже от професията за кратко. Споделя, че е било много трудно да понесе разочарованието.

GettyImages

"Не бих препоръчал дете да работи като актьор" казва пред "New York Times".

Пробивът му в киното се случва през 1989 г. във филма "Обществото на мъртвите поети", когато е в ролята на ученик на персонажа на Робин Уилямс. Филмът получава награда "БАФТА" за най-добър филм и номинация за "Оскар" в същата категория. "Обществото на мъртвите поети" е комерсиално най-успешният филм на Хоук до днес.

Снимка: Getty Images

"Не исках да бъда актьор и се върнах в колежа. Но успехът (на филма) беше толкова голям, че започнах да получавам толкова интересни предложения за филми, че изглеждаше глупаво да се занимавам с нещо друго" споделя Итън пред "The Guardian".

До края на 80-те участва в различни драматични филми, като първата си главна роля получава във филма "Белият зъб" от 1991 г. През 90-те участва в "Хапки от реалността", за който получава похвали от критиците, както и в "Преди изгрев". По това време не се занимава само актьорската професия, но и с литература. Издава първия си роман "The Hottest State" през 1996 г. и получава противоречиви мнения за него, а десет години по-късно го екранизира.

"Не исках да прекарам целия си живот в рецитиране на реплики и нищо друго. Исках да се опитам да направя нещо различно. Беше най-страшното нещо, което съм правил и определено едно от най-добрите" казва за "The Guardian" през 2005 г.

Снимка: Getty Images

Един от любимите му проекти е "Гатака" (1997 г.), тъй като е една от най-интересните истории, на които е попадал, въпреки че не е особено успешен в бокс офиса. Първото десетилетие на новия век добавя няколко отличителни проекта към филмографията му. В актьорски аспект това са "Тренировъчен ден" (2001 г.) и "Преди Залез" (2004 г.), за които получава номинация за награда "Оскар" в категория "Най-добра поддържаща мъжка роля". Макар и по-отличаващи се, това не значи, че няма други добри роли в този период. През 2002 г. прави режисьорския си дебют със "Стените на Челси", който получава смесени отзиви. Същата година издава втория си роман "Ash Wednesday", който дори успява да се добере до класацията за бестселъри на "New York Times" и получава по-добри отзиви от критика и читатели.

Снимка: Getty Images

През 10-те години Итън се среща за пръв път с хорър жанра с филмите "Греховен" и "Чистката". По това време и завършва трилогията "Преди" с "Преди полунощ". Един от особено отличителните му проекти е "Юношество" (2014 г.), който отнема 12 години, за да се създаде. Филмът печели "Златен Глобус" и "БАФТА", а самият Хоук получава номинации за много от големите филмови награди. През 2014 г. и 2018 г. излизат още два филма под негова режисура: "Seymour: An Introduction" и "Blaze".

Последните му по-известни продукции са "Черният телефон" и "Викингът" от 2022 г.

Снимка: Getty Images

През 1998 г. Итън се жени за актрисата Ума Търман, след като се запознават на снимачната площадка на "Гатака" през 1996 г. Имат син и дъщеря и се развеждат през 2005 г., като преди това в средите се носят слухове, че Хоук ѝ изневерява, което той категорично отрича. През 2008 г. се жени за Райън Шохюз, която преди е била детегледачка да децата му, но той отхвърля спекулацията, че са имали афера по време на първия му брак. От втория си брак Итън има две деца.

Снимка: Getty Images

Итън Хоук не е сред най-ярките звезди в Холивуд, но успява да остави следа в не едно изкуство. Той обича да твори и създава, независимо дали става дума за съживяване на герой или история, която мисли, че си струва да разкаже. Дори на 53 той не губи своето цветно въображение и детския блясък в очите, които го провокират да търси и твори изкуство.