2020 година беше щедра в едно отношение - раздаде ни уроци за важните неща в живота. Какви обаче бяха те за Ива Екимова? Питаме я в онлайн предаването на Dir.bg "Матине".

В окровен разговор с Вяра, Ива повдигна завесата как един професионалист в сферата на комуникациите приема изолацията и също - каква е тайната да се опиташ да извлечеш позитивното от негативното в стресовите времена, в които живеем?

"Научих, че не трябва да се страхувам. Понякога просто трябва да пуснеш контрола, защото това няма да продължава все така. Ще дойдат по-добри времена, защото животът е цикличност и ако не ни се случват такива неща, в които живеем в момента, как ще оценим радостните и щастливи моменти?", казва Ива в подкрепа на оптимистичния фокус на COVID-19.

Онлайн животът, който сме принудени да водим заради социалната дистанция, има и забавна страна, отчита жената, за която червеният килим и оживените събития доскоро бяха и работно ежедневие. Забавно е да видиш онлайн приятелките си и да си говорите с шампанско през Zoom, което е спасение от мрачното настроение и мисли по време на изолацията. Дигиталното общуване обаче не може да скрие фалша у хората, казва Екимова, която често води разговори онлайн и по работа.

Снимка: Личен архив

"Аз се занимавам с комуникации от 20+ години и съм изградила безупречен инстинкт да разпознавам фалша. В живота ни става по-светло, когато разтикаш от него боклуците от всякакъв характер и имаш възможност да наблюдаваш околните. Много ясно прозира кога трябва да спреш една комуникация и кога можеш да се довериш. По време на изолацията успях да възпитам у себе си да казвам "Не!". Има хора, които ти пишат най-разнообразни неща. На тези, които ми пречат на хармоничното ежедневие, просто казвам "Не желая да ме притеснявате" или "Не желая тази комуникация".

Да изхвърлиш токсичното се оказва последователност в живота на Ива. Да премахне токсичните хора всъщност е последствие както от изолацията, така и от цялостното й отношение към вредните неща. Ива вече може да се похвали, че е преборила вредностите, започвайки от пушенето.

"Аз много отдавна започнах да изхвърлям токсичните неща от живота си във всяко едно отношение. Звучи шокиращо, но аз започнах да пуша цигари на 39 години. На тази възраст обикновено хората спират да пушат и отказват цигарите. Толкова бях затънала в тютюнопушенето, че бях стигнала до 2+ кутии цигари на ден, което беше наистина ужасно."

Волята й да каже "Не" и тук се оказва по-силна от навика да запали поредната цигара.

"И един ден през 2017 година, няма да забравя и датата - 17 април, изпуших последната цигара и изпих последната чаша вино. И след това имаше година и половина, в която изобщо не съм пипала алкохол. Тогава открих и най-впечатляващата иновация и за мен алтернатива - това са бездимните устройства. Избрах да изхвърля тютюневия дим на цигарите от живота си. Наистина заложих на тази алтернатива, защото това е абсолютна революция и е една форма на спасение за хората, които пушат. След това се е случвало да запаля цигара, но ми ставаше лошо. И до ден днешен не мога да докосна обикновена цигара."

Ива не прави планове за 2021, защото 2020 ни показа, че плановете могат да станат на пух и прах ей така. Но разкрива, че ѝ предстои да се отдаде на ново предизвикателство, чието начало вече е поставила.

Какво е новото предизвикателство на Ива и още от позитивния поглед към изолацията - вижте в интервюто пред Вяра Младенова в предаването "Матине".