Каквито и очаквания да е имал човек за 2020 година, то със сигурност настоящата реалност успя да ги надмине, за жалост далеч не по благоприятен начин... В момента светът е изправен пред едно от най-големите изпитания в своята история и именно в такива трудни моменти, когато отчаянието постепенно изпълва ежедневието, променяйки и изкривявайки познатия му образ, всички ние се нуждаем от позитивна нагласа, увереност и оптимизъм, чрез които да повдигнем и укрепим своя дух. Особено сега - стоящи на няколко крачки от най-светлите празници в годината, когато, както казват, се случват чудеса.

Ето защо днес ще ви срещнем с една наистина невероятна жена, способна чрез думите си да вдъхне вяра на всеки. Тя многократно е доказала собствената си сила, както и издръжливостта на своята воля, дори в миговете, когато е била изправена пред най-тежките препятствия, редящи се по житейския ѝ път. Усмивката ѝ е заразна и някак естествено подсеща събеседника ѝ, че може да открие светлина дори и в най-непрогледния мрак, разбира се, стига да знае къде да я потърси.

Вижте снимки на Ива >>

Да, Ива Екимова, която е експерт по комуникации вече повече от две десетилетия, е истинско вдъхновение, от което можем да научим много. Все пак тя е въоръжена с богат опит, който ѝ е от полза във времена като днешните, защото я кара да се съсредоточава не в отделните детайли, а да гледа цялата картина, при това с надежда, градяща се на трезвата ѝ преценка за живота.

Здравей, Ива! С теб се срещаме виртуално, тъй като настоящата ситуация го изисква. И въпреки че през последните месеци пандемията отклони битието от обичайния му коловоз, превръщайки го в истинско предизвикателство, твоята усмивка не слиза от лицето. Как успяваш да я запазиш, въпреки трудностите?

Здравей! Да, да си призная малко ми липсват срещите на живо с приятели и колеги, но съм сигурна, че този тежък за всички ни период ще мине и отново ще можем да се радваме на общуването ни във формална среда. Честно си признавам, че не беше лесно. Вероятно твърдата увереност и оптимизмът, че няма да бъде все така, наред с факта, че след всяка буря изгрява слънце ме държи в кондиция. Колкото и клиширано да звучи, опирам се на щастливите моменти, на разговорите с приятели, анализ на постигнатото и преструктуриране на плановете за бъдещето. Имало е и тъмни мигове на пропадане в песимистични мисли, но в тези ситуации бързам да си припомня радостните мигове и да гледам не камъчетата по пътя, а главната цел. Усмивката винаги ме е измъквала от най-трудните ситуации, просто се доверявам на най-мощния инструмент, с който разполагам в борбата с отчаянието.

Снимка: Личен архив

Говорейки за позитивна нагласа - кое е нещото, което в началото на извънредното положение ти даде сила и увереност да гледаш с тази надежда към бъдещето? Все пак това не бе никак лесна задача за мнозина.

Ние все още сме в извънредно положение, а сега сме изправени пред нов локдаун. Увереност ми дава вярата в Бог! Истинската сила на тази вяра се изразява в осланянето на това, че няма трудност, която да не можем да понесем. През пролетта се включих в няколко благотворителни кампании, които върнаха надеждата ми в хората. Останалото време инвестирах в собственото си усъвършенстване и развитие. Твърд поддръжник съм на практиката за учене през целия живот и времето, с което се оказа, че разполагам, оползотворих именно да надградя знанията и опита си с нови. Да се подготвя за всяко ново предизвикателство, пред което навярно ще се изправя в бъдеще.

Изправяйки се лице в лице с изпитанията на съдбата, човек винаги открива нещо ново за себе си. Ти самата какво научи за своето "Аз"?

Това, на което винаги съм се осланяла. Че съм много по-силна от бурите и трудностите, които връхлитат живота ми. Научих се да обмислям трезво ситуациите и да не изпадам в паника. Нужни ми бяха толкова много години. Скоро ще навърша 45 и разбрах, че всяко нещо в живота ни се случва с причина. Независимо дали това засяга личността или обществото. На прага сме на нова ера, в която ще трябва да стабилизираме някои фундаментални ценности и да се разделим с множество вредни навици. Да се научим да живеем без да се осланяме на егото си. Да бъдем много по-съпричастни, изпълнени с емпатия и състрадание. Някои наричат това "да бъдем по-добри". Това понятие е твърде широко и сега е моментът да запълним пъзела с всички определения за доброта. Научих се да вниквам в смисъла и да отсявам фалша от автентичността на информацията, научих се да казвам "не", без да се налага да обяснявам, научих се да казвам "да", валидирайки го с мотиви. Когато разполагаш с цялото време на света, за да се опознаеш, научаваш толкова много за себе си. Въпросът е върху кои свои характеристики искаш да стъпиш, за да продължиш напред.

Ако сега имаше възможността да превъртиш лентата назад, стигайки до мига преди избухването на пандемията, какво би казала или посъветвала себе си?

О, даже не се налага да превъртам лентата. Казвам си го всеки ден. "И това ще мине и ще дойдат по-добри времена". Съпругът ми винаги казваше в тежки моменти: "Приеми, че заспиваш за 6 месеца, например, и си представи, когато всичко премине, какъв ще бъде животът после." Въпросът е какво ще изберем да си представим. Аз избирам да визуализирам триумфи и успехи, един по-добър и смислен живот за децата ни!

Ива с Дими и дъщеря им Дара

Снимка: Личен архив

Ако погледнем на този тежък период като на урок, то каква според теб е неговата поука?

За всеки е различна, въпрос на личен избор, предопределен от нивото на персоналното осъзнаване, до което всеки един от нас е достигнал.

Ти си изключително комуникативна личност, чиято работа малко или много винаги е била тясно свързана с шоубизнеса. Липсва ли ти предишния живот, наситен с бляскави събития, червени килими, ярки прожектори и общуването очи в очи?

Сега ако ти кажа "не", сигурно ще те изненадам много. Бяхме стигнали дотам, че да се надпреварваме кой ще направи по-бляскаво и скъпо събитие и малцина наблягахме на креативността. Не просто на събирането очи в очи, а на преживяването. Сега е време да бъдем адаптивни. Видяхме как раздадоха наградите "Еми", видяхме, че индустрията откри нови начини, използвайки последните технологии, видяхме, че постиженията се измерват не в събирането на много хора на едно място, а в грижата за хората и тяхната безопасност. Видяхме, че да натрапваме суетата си е мимолетно, неустойчиво и бързо ликвидно. Видяхме, че бизнесът ще трябва да търси нови подходи за свързване с потребителите и служителите си. В моя бранш вече се налагат нови послания: лоялност, грижа, просперитет, общност.

И като стана дума за светски мероприятия, съвсем наскоро се състоя ежегодната церемония по връчване на наградите "Жена на годината", на която дъщеря ти Дара триумфира, получавайки отличие в категория "Музика". Вярваше ли в успеха ѝ, при положение, че трябваше да премери сили с гласове като Поли Генова?

Напълно, безапелационно и безкомпромисно вярвах в успеха ѝ. Многократно първосигналната ми реакция е била да я критикувам, когато съм виждала несъвършенства в подхода и мисленето ѝ. Но тогава съм си налагала автоцензура. Защото съм била убедена, че ако сгреши, види, осъзнае и поправи грешките и пропуските си, урокът ще бъде запомнен. Ако аз съм човекът, който посочва грешките - просто ще срещна съпротива. Каквото е трябвало да направя за нея, то е било от 0 до 7, оттам нататък моята роля е била само да я насърчавам да върви напред.

Снимка: Личен архив

Сега се сещам за пожеланието, което ѝ отправи тази година, по случай 18-ия ѝ рожден ден: "Понякога ще ти изглежда трудно, а в определени случай невъзможно - това не са причини да спреш! Това са сигнали да потърсиш друг път, за да постигаш целите си, да се вгледаш в пропуските и да добавиш стойности към постигнатото". Имам чувството, че думите ти са насочени не само към нея, но и към всички хора в настоящото тревожно време. Така ли е?

Абсолютно! Ако на нас ни е трудно днес, представи си на крехките създания, които сега стъпват самостоятелно по пътя на осъществяване на мечтите си, отстояване на надеждите си. На какво да се опрат, освен на нашите опит и мъдрост, на нашите спокойствие и оптимизъм. Не само като родители, а като хора, които имат отговорност към бъдещето на младите.

Въпреки че в хода на историята дамите многократно са доказали своята сила, светът все още е сочен за мъжки. Ти самата неведнъж си показала, че притежаваш желязна воля, завидна издръжливост и умението да се справяш с трудности от всяко едно естество, но някога усещала ли си, че околните те подценяват, просто защото си жена?

Винаги. Упорита, силна и уверена жена е хап, който не всеки може да преглътне. Съществуват мъже, а и жени, за които това е невъзможно. Да загубя бащата на детето си и любовта на живота си на 33 години е най-голямото изпитание в моя живот. Оттогава минаха 11 години. Малко повече от декада, в която съм имала множество тежки моменти. Губила съм приятели и работа, губила съм увереност и надежда, но винаги, винаги съм държала фокуса си отвъд дърветата и съм гледала голямата картинка. Това е сила, която за много хора е непростима.

В тази връзка, кое свое постижение определяш за най-голямо?

Две са. Едното безспорно е дъщеря ми! Другото е да се откажа от зависимостите. Преди три години си казах "край на цигарите и алкохола". Не можеш да си представиш каква огромна енергийна бомба се оказа за мен това решение. С цигарите се "запознах" на 12 г., разбира се, в кварталната компания, където най-интригуващо бе да се скриеш от вашите. Майка ми и баща ми, естествено, разбраха и ме наказаха цялата лятна ваканция да си стоя вкъщи. За днешните тийнейджъри, пристрастени към смарт устройствата, това не е "голяма работа", но тогава беше все едно сега да ти вземат мобилния и лаптопа за три месеца! Към тютюнопушенето се върнах на 39. Години по-късно, през 2017 г., открих бездимната алтернатива. Иновацията, която нагрява, а не гори тютюна, и по този начин премахва цигарения дим и редуцира вредното влияние на процеса на горене върху организма.

Снимка: Личен архив

Винаги изглеждаш чудесно, просто няма как да не те попитам как поддържаш добрия си външен вид?

С балансирано хранене, тренировки и грижа за кожата. В продължение на предходния ти въпрос ще допълня, че един от доказаните негативни ефекти на тютюнопушенето е върху кожата. Избирайки бездимните устройства реших проблема. Всичко друго е, както казва Шарън Стоун: "На 50 ще имаш кожата, за която си започнал да се грижиш на 20."

Отново наближава онова прекрасно празнично време, през което всеки от нас си прави равносметка на отминалите 365 дни, но също така си дава новогодишни обещания, които да спази през предстоящите 12 месеца. Ти умееш ли да се придържаш към своите?

Аз не си давам обещания. Аз правя планове, в които има ясна, измерима крайна цел. Само така мога да разбера, след като изтекат новите 365 дни, дали съм успяла или не. В случай, че не съм - променям стратегията, взимам уроците от неуспеха и надграждам успешните практики. После просто продължавам напред!

Какво ще включиш в списъка си с планове в края на тази година?

Първа точка: Ново начало. Искам да изляза от комфорта на зоната на публичните комуникации, да надградя с нещо, което да даде добавена стойност, не само на клиентите, а и на общността, обществото и всичко, което ще се случи, когато няма физически да съм на този свят. Искам да се концентрирам към моята служба в полза на обществото и моят принос за подобряването на микросредата ми.

Снимка: Личен архив

Кои са обетите, които човек не бива никога да нарушава?

Тези, които дава пред себе си, в тишината на празничната нощ или в самотата на отчаянието, или пред величието на Бог и Вселената!

Като погледнеш назад, с какво ще запомниш 2020 година?

Независимо от трудностите, предизвикателствата и изолацията, в която 2020 г. ни постави - беше фантастична година за мен и Дара. Тя - с нейните успехи, признания и постижения, а аз със старта на Ултимативния подкаст. В първия му сезон пред мен говориха мъжете, на чиито рамене, умения, мъдрост, талант и креативност е изграден българският шоубизнес - Нико Тупарев, Маги и Джуди Халваджиян, Графа, Иван и Андрей, Васил Петров, Васил Найденов, Жоро Тошев, Мариян Станков - Мондьо и Азис. Следва Сезон 2 - жените в бизнеса, подкрепата на развитието им и мястото им в управлението. Убедена съм че най-доброто предстои!