Френската актриса Изабел Аджани ще бъде съдена на 19 октомври в Париж за укриване на данъци и пране на пари, предаде Франс прес, позовавайки се на съдебен източник.

"Изабел Аджани оспорва предполагаемите факти и не е извършила никакво нарушение", казаха адвокатите й Жули Фреал-Сезон и Седрик Лабрус, осъждайки "неоснователното и непропорционално" съдебно преследване.

68-годишната актриса и носителка на множество награди е обвинена, че е измамила данъчните власти през 2013, 2016 и 2017 г. чрез два механизма.

Актрисата е укрила дарение от сенегалски бизнесмен - кръстник на сина й, под прикритието на заем, което й е позволило да избегне плащането на данък за прехвърлянето. Аджани е имала и фиктивно местожителство в Португалия, което й е позволило да укрие данък върху доходите.

Снимка: Getty Images

"Френските данъчни власти използват всички възможни средства, за да преквалифицира този заем като дарение, въпреки направените през годините плащания", казват още адвокатите на Изабел Аджани.

Според съдебния източник актрисата ще бъде съдена и за пране на пари, деяния, извършени между САЩ и Португалия през 2014 г. Тя е заподозряна, че е прекарала през американска банкова сметка недекларирана пред данъчните власти сума от офшорна компания с неизвестен бенефициент, предназначена за инвестиция в Португалия.

Изабел Аджани - единствената френска звезда, печелила пет пъти награда "Сезар" за най-добра актриса, дебютира в театъра, преди да бележи киното със своите крехки и страстни героини от филми като "Историята на Адел Ю." на Франсоа Трюфо и "Кралица Марго" на Патрис Шеро по романа на Александър Дюма.

Наскоро Изабел Аджани накара хората отново да заговорят за нея чрез завръщането й към музиката - актрисата, която изпълнява песента "Pull marine", написана от Серж Генсбур преди 40 години, подготвя втори албум за края на годината.

През октомври 2020 г. Аджани също беше обвинена във финансова измама.