BBC публикува ежегодната си класация за 100-те най-вдъхновяващи и влиятелни жени в света.

През 2020-а в нея бях отличени Сана Марин, която е на чело на коалиционното правителство на Финландия; Мишел Йо - звездата от новите филми за "Аватар" и "Марвел"; Сара Гилбърт - ръководителка на изследването на Оксфордския университет за ваксина срещу COVID-19, актрисата и обществина активистка Джейн Фонда. Сред 100-те най-влиятелни жени на година признание намира още Светлана Тихановска - главният конкурент на беларуския президент Александър Лукашенко.

Повечето от отличените дами са фокусирани върху настоящите проблеми на планетата и човечеството.

"Ние като жени лидери можем да покажем, че е възможно да се борим с коронавируса и в същото време да се справим с климатичните промени, да инвестираме в образование и да направим справедливи социални реформи в обществото", казва Сана Марин.

Джейн Фонда също е на подобна вълна: "Планетата се затопля по-бързо, отколкото науката е предполагала. Човечеството е изправено пред екзистенциална криза. Това е колективно решение. Жените разбират това. Жените разбират, че всички ние сме взаимозависими. Те носят тежестта на климатичната криза и са тези, които ни водят към решенията. Нека се надигнем, за да свършим това".

"Можем да бъдем достатъчно устойчиви, за да преминем през тази година. Време е да се концентрираме върху това, което наистина има значение: здравето, образованието и добрите взаимоотношения с другите", казва проф. Сара Гилбърт.

Повече за 100-те жени на 2020 г. в различните категории на класацията - наука, лидерство, креативност и идентичност - вижте в сайта на BBC.